Faktaboks

Don Martin
eg. Donald Edward
Uttale
mˈa:tin
Født
18. mai 1931, Paterson, New Jersey, USA
Død
6. januar 2000, Miami, Florida, USA
Don Martin
Don Martin
Av /𝒲.

Don Martin er en amerikansk tegneserieskaper, kjent for serier og vitsetegninger i satiremagasinet MAD.

Han ble først lagt merke til som illustratør, blant annet for omslag på jazzplater fra Miles Davis, Sonny Stitt og Stan Getz på Prestige Records.

Fra 1956 var han tilknyttet vittighetsbladet MAD, hvor han laget tegneserier og vitsetegninger. Han hadde en karakteristisk tegnestil; figurer med store munner, tettsittende øyne, Chaplin-føtter som gikk brukket i 90-gradersvinkel, og han var også kjent for sine fantasifulle lydmalende ord. En del av seriene er parodier, andre harselaser over tabuemner som sykdom og død.

Han forlot Mad i 1987, tegnet for konkurrenten Cracked i seks år, forsøkte seg med Don Martin Magazine og tegnet stripeserien The Nutheads fra 1989 til 1993.

I Norge var Don Martin kanskje den mest populære av Mad-tegnerne, og seriene hans ble i tillegg gitt ut som album, pocketbøker og det kortlivede månedsbladet Don Martin (1989-90).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg