Tommy og Tigern, amerikansk tegneserie forfattet og tegnet i 1985–95 av Bill Watterson (f. 1958). Serien handler om en liten gutt og hans tøytiger, som blir levende i guttens fantasi.

Bildene er dels sett fra voksnes og andre utenforståendes synsvinkel, og da er Tigern et vanlig lekedyr. Når bildene er sett fra Tommys synsvinkel, er den derimot en tiger tegnet i «funny animal-stil». Siden Tommys (og Wattersons) fantasi ikke kjenner noen grenser, er det heller ingen grenser for hva som kan skje i serien.

Watterson sluttet å tegne Tommy og Tigern i 1995, og han ga ingen andre tillatelse til å overta serien eller produsere spinoffprodukter. Stripene kommer imidlertid stadig i opptrykk, og den er en av verdens mest leste tegneserier. I 2015 mottok Watterson hovedprisen ved tegneseriefestivalen i Angoulême, som den fjerde ikke-europeer noensinne. 

Også i Norge ble Tommy og Tigern svært populær. Den begynte som biserie i månedsheftet Humor og Kanari i 1987, og populariteten skjøt fart da VG begynte å trykke dagsstripene 1. desember samme år. I 1989 lanserte Bladkompaniet månedsheftet Tommy og Tigern, som ble utgitt helt til og med 2007, i tillegg til en bokserie og en rekke album. I 2008 overtok Egmont lisensen, men ga bare ut ti numre av bladet før det ble nedlagt tidlig i 2009.

Bladet ble en opplagssuksess i 1990-årene, i en periode da flere andre tegneserier slet med salget. I 1991 var opplaget 50.000, men steg til 91.000 i 1995. Andre senere heftesuksesser som Larsons gale verden og Ernie startet som biserie i Tommy og Tigern, i likhet med stripeserier som Grimmy, Dilbert, Opus og Lagunen

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.