Curtis Emerson LeMay

Faktaboks

Curtis Emerson LeMay
Uttale
ləmˈei
Født
15. november 1906, Columbus, Ohio
Død
1. oktober 1990

Curtis Emerson LeMay

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Curtis Emerson LeMay var en amerikansk flyvåpengeneral. Han spilte en viktig rolle i å modernisere det amerikanske flyvåpenet, og ledet oppbygningen av USAs strategiske luftkommando (Strategic Air Command) etter andre verdenskrig.

Karriere

LeMay var fra 1942 tilknyttet det amerikanske 8th Air Force i Storbritannia, hvor han ble satt til å lede 305th Bombardment Group. Han deltok selv i flere bombetokt, blant annet toktet mot Regensburg 17. august 1943. I 1944 ble LeMay leder av XX Bomber Command, med base i Kina, hvor han ledet bombetokt mot Japan. I januar 1945 tok han over kommandoen av XXI Bomber Command, og ledet fra mars til august 1945 brannbombingen av en rekke japanske byer, blant annet Tokyo. Brannbombingene hadde støtte fra de amerikanske presidentene Roosevelt og Truman, og ble gjennomført for å ramme den desentraliserte japanske krigsindustrien. Man håpet også å tvinge Japan til overgivelse, og å unngå en invasjon. LeMay videreførte i 1945 Trumans ordre om å gjennomføre atombombetoktene mot Hiroshima og Nagasaki, men uttrykte senere at angrepene ikke var nødvendige.

Etter krigen ble LeMay generalløytnant i 1948, og organiserte da luftbroen til Berlin. Han var sjef for det amerikanske flyvåpenets Strategic Air Command fra 1948 til 1957, og stabssjef for flyvåpenet fra 1961 til 1965.

LeMay gjorde i 1968 et mislykket forsøk på å bli valgt til visepresident med George Wallace som presidentkandidat for American Independent Party.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg