Mulatt er en betegnelse for mennesker med blandet hvit (europeisk) og svart (som regel afrikansk) avstamning. Fordi betegnelsen angir en blanding av to i utgangspunktet antatt rene «raser» kan den regnes som rasistisk. Den er nedsettende enten fordi én av de to «rasene» blir regnet som mindreverdig, eller fordi raseblanding i seg selv oppfattes som negativt.

Faktaboks

Uttale
mulˈatt
Etymologi
av spansk og portugisisk, egentlig ‘lite mulesel’

Ordet mulatt stammer fra spansk og portugisisk, mulato, og kan være avledet av ordet for muldyr (mula) i disse språkene, som altså er en krysning av to dyrearter (hest og esel). Betegnelsen har særlig blitt brukt i Latin-Amerika og i Karibia.

Den nedsettende eller rasistiske betydningen gjelder i mindre grad noen få land (særlig Haiti) der ordet tradisjonelt har fungert som en slags etnisk identitet for et lag av befolkningen. I USA har betegnelsen i liten grad vært brukt. Det skyldes at det der har vært vanlig å klassifisere alle personer av blandet hvit og svart avstamning som svarte (i dag vanligvis som afrikansk-amerikanere).

Det har også vært hevdet at ordet egentlig stammer fra det arabiske ordet muwallad som på det språket kan bety en person som lever blant arabere, men som ikke er av arabisk herkomst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg