Riccardo Chailly

Faktaboks

Riccardo Chailly
Uttale
fr. utt.: ʃajˈi
Født
20. februar 1953, Milano, Italia
Av .

Artikkelstart

Riccardo Chailly, italiensk dirigent, en av de ledende dirigentene i sin generasjon. Chailly er musikksjef på La Scala-operaen i Milano fra 2017, sjefdirigent ved Lucerne Festival fra 2016 og gjestedirigent ved mange ledende orkestre.

Bakgrunn og utdannelse

Chailly er født i Milano som sønn av komponisten Luciano Chailly, som også var hans lærer. Chailly viste seg tidlig som et talent og fikk allerede som 14-åring dirigere kammerorkesteret I Solisti Veneti.

Chailly studerte direksjon blant annet ved Accademia Chigiana i Siena med Franco Ferrara som lærer. Han virket som dirigent gjennom skoletiden og ble som 20-åring assistent for Claudio Abbado ved La Scala-operaen i Milano.

Karriere

Chailly arbeidet mest som operadirigent i de første årene av karrieren, både i Italia og utenlands. Han gjorde sin amerikanske debut i 1974, 21 år gammel, som dirigent ved operaen i Chicago.

I 1982–1989 var han sjefdirigent ved Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, som er Berlins radiosymfonikere. Han ledet dette orkesteret i et bredt repertoar. Han var første gjestedirigent ved London Filharmoniske Orkester i 1983–1986.

Han gjestet ved en rekke ledende orkestre og ledet ofte fremførelser av ny musikk, blant annet verker av landsmannen Luciano Berio og den russiske komponisten Alfred Schnittke.

Chailly dirigerte Concertgebouw-orkesteret i Amsterdam første gang i 1985 og i 1988 ble han utnevnt til sjefdirigent. Dette viktige kapitlet i Chaillys karriere varte til 2004 da han ble avløst av Mariss Jansons. Med dette orkesteret oppførte Chailly gjerne senromantisk musikk, særlig verker av Anton Bruckner, Gustav Mahler og Richard Strauss.

Han ledet dem også på turneer, blant annet til USA i 1990. De gjestet Bergen i 1998; anledningen var 100-årsmarkeringen av musikkfesten i Bergen i 1898 hvor Concertgebouw-orkesteret medvirket på invitasjon fra Edvard Grieg.

Chailly ble i 1999 den første sjefdirigenten for det nyetablerte konsertorkesteret i Milano, Orchestra Sinfonico di Milano Giuseppe Verdi, og hadde denne stillingen til 2005. Han fikk en honorær stilling ved sin avgang.

Chailly dirigerte Gewandhaus-orkesteret i Leipzig første gang ved Festspillene i Salzburg i 1986. Han var sjefdirigent her 2005–2016. Her organiserte han blant annet festspill som var viet Gustav Mahlers musikk. I 2016 ble han sjefdirigent ved Lucerne Festival, hvor han overtok det håndplukkede orkesteret som Claudio Abbado hadde bygget opp.

Chailly var dirigent ved operaen i Bologna i 1986–1993. Han har ledet operaforestillinger blant annet ved den nederlandske nasjonaloperaen i Amsterdam og ved Festspillene i Salzburg. Han ble sjefdirigent for La Scala-operaens konsertvirksomhet i 2015 og tiltrådte som musikksjef i 2017.

Innspillinger

Chailly har ledet et stort antall plateinnspillinger for selskapet Decca Records, blant annet komplette serier av symfonier av Ludwig van Beethoven, Robert Schumann (editert av Gustav Mahler), Anton Bruckner, Johannes Brahms og Gustav Mahler.

Han har spilt inn musikk fra det 20. århundre, av komponister som Igor Stravinskij, Paul Hindemith og Edgar Varèse.

Blant operainnspillingene kan nevnes Barberen i Sevilla og Wilhelm Tell av Gioachino Rossini, Andrea Chenier av Umberto Giordano, Aida av Giuseppe Verdi og La Bohème av Giacomo Puccini.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg