Commelina communis
Commelina communis er en art fra Øst-Asia som av og til spises som grønnsak. Hos denne arten er ett av tre kronblad redusert. Hokkaido, Japan.
Commelina communis
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Blomst hos Commelina virginica.

Dagblomfamilien er en tropisk plantefamilie blant de enfrøbladete blomsterplantene. Det finnes om lag 730 arter av urter i familien. Blomstene er to- eller tretallige. Navnet har familien fått fordi blomstene kun holder seg noen få timer før de visner.

Faktaboks

Uttale
commelinˈaceae
Etymologi
Navn gitt av Linné til ære for den nederlandske botanikeren Jan Commelijn og hans nevø Casper som også var botaniker.
Vitenskapelig navn
Commelinaceae

Utseende

Artene er saftige urter med sikksakkbøyd, leddet stengel og stengelomfattende, ofte brede blad med parallell bladnervatur.

Blomstene er tretallige med tre begerblad som kan vær kronbladlignende. Det er også tre kronblad, men hos noen slekter er ett av disse redusert slik at det kun er to fargerike blader i blomsten. Blomstene har seks pollenbærere i to kretser, men hos noen arter er noen av pollenbærerne reduserte eller omdanna til staminodier. Fruktene er bær eller kapsler, tørre og oppsprekkende eller kjøttfulle.

Utbredelse

Dagblomfamilien finnes i tropiske områder og i tempererte områder av Nord-Amerika og Øst-Asia.

Systematikk

Det er om lag 40 slekter i familien og totalt artsantall er om lag 730. De største slektene er Commelina med nær 200 arter og husvandrerslekta, Tradescantia, med rundt 75.

Dagblomfamilien hører til dagblomordenen, Commelinales, som i alt består av fem familier, med blant annet tjønnaksfamilien, vassgrofamilien og bjønnbroddfamilien. Vassgroordenen hører til de enfrøbladete blomsterplantene.

Bruk

Flere arter brukes som prydplanter, enten som hageplanter i varme områder eller som stueplanter. I Norge brukes flere arter og varianter i husvandrerslekta.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

dagblomfamilien
Commelinaceae
Artsdatabanken-ID
99562
GBIF-ID
2763195

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg