Columbus er delstadshovedstad i Ohio i USA, beliggende ved Scioto River, nær delstatens geografiske midtpunkt. Byen har 879 170 innbyggere, og utgjør kjernen i en større byregion (metropolitan area) med 2 078 725 innbyggere (US Census, 2017).

Columbus er et viktig transportknutepunkt og et betydelig senter for finansvirksomhet, forskning og utdanning. Her finnes flere universiteter og høyskoler, deriblant statsuniversitetet, grunnlagt 1870. Batelle Memorial Institute med over 22 000 ansatte hører til verdens største private forskningsinstitusjoner. Industrien er mangesidig, med produksjon av blant annet fly og utstyr til romfartsindustrien, bildeler, elektriske apparater, maskiner, glass, maling, sko og næringsmidler. Byen har flere museer, kunstgalleri, symfoniorkester og zoologisk hage.

Columbus ble grunnlagt i 1812, og ble delstatshovedstad i 1816. Byen opplevde sterk vekst i siste halvdel av 1800-tallet, etter bygging av jernbaner og kanaler. Etablering av store flyfabrikker under andre verdenskrig skapte en ny vekstperiode. Senere ble Columbus merket av den økonomiske nedgangen i det gamle industribeltet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.