Columbus (by i Ohio, USA)

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Columbus er hovedstaden i delstaten Ohio i USA. Byen ligger ved sammenløpene av Scioto River og Olentangy River, på en slette nær delstatens geografiske midtpunkt. Columbus har 879 170 innbyggere og utgjør kjernen i en større byregion (metropolitan area) med 2 078 725 innbyggere (U.S. Census, 2017). Klimaet er fuktig kontinentalt.

Faktaboks

Uttale
kəlˈʌmbəs

Columbus er et viktig transportknutepunkt og et betydelig senter for industri, finansvirksomhet, utdanning og forskning.

Næringsliv og kultur

Industrien er mangesidig, med produksjon av blant annet fly og utstyr til romfartsindustrien, bildeler, elektriske apparater, maskiner, glass, maling, sko og næringsmidler. Et av verdens største forsikringsselskaper, Nationwide Mutual Insurance, har hovedkontor i Columbus.

Det er flere universiteter og høyskoler i Columbus, deriblant Ohio State University (1870), Capital University (1850) og Franklin University (1902). Battelle Memorial Institute med mer enn 22 000 ansatte hører til verdens største forsknings- og teknologi-institusjoner.

Columbus har flere museer, kunstgalleri, symfoniorkester og zoologisk hage og akvarium. Områder ved lokale vannreservoarer er fokus for park- og rekreasjonsaktiviteter. Oktoberfest arrangeres årlig og Columbus Day Celebration hvert år i oktober.

Historie

Columbus ble planlagt som et politisk senter og navngitt etter Kristoffer Columbus i 1812 og ble delstatshovedstad i 1816. Columbus fikk bystatus i 1834 og opplevde sterk vekst etter 1840, etter bygging av jernbaner og kanaler. Bølger av immigranter skapte en irsk bydel i byens nordlige utkanter og en tysk bydel i byens sørlige utkanter. 90 døde og mange tusen personer ble hjemløse i en flomkatastrofe i 1913.

Etableringer av store flyfabrikker under andre verdenskrig skapte en ny vekstperiode. Senere ble Columbus merket av den økonomiske nedgangen i det gamle industribeltet. Tidlig på 1990-tallet ble Columbus Ohios største by.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg