Chios

Artikkelstart

Chios er en øy, kommune og regionsenhet i Hellas, utenfor vestkysten av Lilleasia. Øyas areal er 904 km2, hovedby er Chios. Kommunen har 51 390 innbyggere (2011). Som regionsenhet innenfor Det nordlige Egeerhavet region omfatter Chios naboøyene Psara og Inousses (Oinousses), med samlet befolkning på 52 674 (2011).

Faktaboks

Uttale
kjˈios
Også kjent som
Khios
gr. Χίος Chíos

Øya er fjellrik og består mest av kalkstein, og når lengst nord opp i 1297 moh. Klipperik kyst. Lavere landskap og jordbruksområder finnes sør på øya og i det fruktbare Kambosområdet rundt Chios by.

Chios er kjent for sin eksport av mastiks og kalles gjerne «mastiksøya». Det dyrkes også vindruer og oliven. Hovednæringsveien på Chios har vært mastiks og skipsfart. Chios har en stor andel av den greske skipsflåten og et stort antall greske skipsredere kommer herfra. Det drives også fiskeoppdrett. Turisttrafikken er lav sammenlignet med andre greske øyer.

Det bysantinske klosteret Nea Moni står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. Chios har noen godt bevarte middelalderlandsbyer, slik som Mesta og Olympi, og byen Pyrgi er kjent for sine sgrafittodekorerte hus med fasader av sorte og hvite geometriske mønstre.

Historie

Det joniske Chios var kjent for sine diktere og billedhuggere. I 546 fvt. kom øya under persisk overhøyhet, var med i det joniske opprøret, og ble etter perserkrigene medlem av det athenske sjøforbund. Siden tilhørte den Romerriket, Det bysantinske rike (til 1204 og 1225–1304) og Genova til 1566, da Chios kom under Det osmanske riket. Innbyggernes deltagelse i den greske frihetskrigen endte med massakre i 1822. Fra 1912 har øya vært en del av Hellas.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Mæhlum

Jeg ser at Språkrådet tilrår skrivemåten Khíos: https://www.sprakradet.no/sprakhjelp/Skriverad/navn-pa-steder-og-personer/Geografiske_namn/utanlandske-stadnamn-aa/#k

svarte Guro Djupvik

Hei, Lars.
Fagansvarlig er i dialog med Språkrådet om transkripsjonen av greske stedsnavn. Vi vil gå gjennom dette når det kommer en konklusjon.

Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg