Faktaboks

Catrine Telle
Født
28. mai 1953, Oslo

Catrine Telle er en norsk teaterregissør og teatersjef som ledet Trøndelag Teater i 2000–2004 og Oslo Nye Teater i 2010–2013.

Hun var blant grunnleggerne av Perleporten Teatergruppe, som ble stiftet i 1975. Etter regiutdannelse i Danmark kom hun til Den Nationale Scene i 1986, hvor hun hadde regien på uroppsetningen av Norvald Tveits I Satans vald.

Telle har senere gjort bemerkede oppsetninger av Ragnar Hovlands Love Me Tender, om Elvis-myten, og Per Knutsens Edel har fest. Hun har ofte arbeidet i realistisk stil, blant annet i sin oppsetning av Lars Viks Rasmus og Juni til Festspillene i Bergen 1991, men hun er også kjent som musikalregissør, blant annet med produksjoner av Tolvskillingsoperaen (Riksteatret og Teatret Vårt i samarbeid i 2007) og Little Me (Rogaland Teater og Riksteatret i samarbeid i 2008). Telle har dessuten blandet figurteater med spill av menneskelige skuespillere, som i Nils Kjærs Det lykkelige valg på Centralteatret i 2013.

Hun hadde suksess med regien av Ludvig Holbergs Erasmus MontanusNationaltheatret i 1996. For samme teater hadde hun ansvaret for oppsetningen av Botho Strauss' Stort og smått 1998 og Arne Lygres Brått evig i 2000.

Trøndelag Teaters forestilling Purpur og gull, som Telle regisserte med grunnlag i tekster og musikk av Åge Aleksandersen, vant Heddaprisen 2004 i klassen for årets forestilling. Sammen med Ivar Tindberg utviklet hun forestillingen Postkort fra Lillebjørn, basert på tekster og melodier av Lillebjørn Nilsen, og fikk en stor publikumssuksess på Oslo Nye Teater i 2012.

Catrine Telle debuterte som spillefilmregissør med Ballen i øyet (2000).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg