Faktaboks

Catalin Dorian Florescu
Født
27. august 1967, Timişoara
Catalin Dorian Florescu
Catalin Dorian Florescu (2011)

Catalin Dorian Florescu er en tyskspråklig sveitsisk forfatter som blant annet har skrevet romaner preget av hans bakgrunn fra Romania. Han har blitt tildelt en rekke litterære priser.

Biografi

Florescu er oppvokst i Timişoara. I 1982 flyktet han og foreldrene fra Romania og bosatte seg i Zürich, hvor han fortsatt bor. Han studerte psykologi ved universitetet i Zürich, og arbeidet etter studiene som psykoterapeut.

Verk

Florescus tidlige forfatterskap er preget av hans bakgrunn fra Romania og av egne migrasjonserfaringer. I de senere romanene følger han familier gjennom flere generasjoner og gir slik et bilde av historiske brytninger og hvordan disse påvirker enkeltmennesket.

Wunderzeit

Florescu debuterte som forfatter i 2001 med oppvekstromanen Wunderzeit (Miraklenes tid), som handler om familien Teodorescu som sommeren 1982 planlegger å flykte fra Romania. Mens familien står ved grenseovergangen til Jugoslavia og venter på at bilen deres skal bli kontrollert, tenker hovedpersonen, 15 år gamle Alin, tilbake på de siste årene i hjembyen Timişoara. Romanen har selvbiografiske trekk.

Migrasjons- og identitetsspørsmål

Migrasjon, identitets- og tilhørighetsproblematikk står sentralt i Der kurze Weg nach Hause (2002. Den korte veien hjem) og Der blinde Masseur (2006. Den blinde massøren). I Zaira (2008) forteller Florescu historien om en kvinne som forlater den fattige landsbygda i Romania for å søke lykken i Amerika.

Historiske familieromaner

Romanen Jacob beschließt zu lieben (2011, Jacob bestemmer seg for å elske), som utspiller seg i den tyskspråklige minoriteten i Banat, er en familieroman som strekker seg over flere århundrer, fra Trettiårskrigen til tidlig 1950-tall, og som viser tyskrumenernes skjebne mot et bakteppe av vekslende politiske regimer. Jacob beschließt zu lieben ble en bestselger.

Også handlingen i romanen Der Mann, der das Glück bringt (2016, Mannen som bringer lykke) strekker seg bakover i tid: fra 1899 til forfatterens samtid. Florescu vever historiene til rumenske Elena og amerikanske Ray sammen og viser gjennom deres familiehistorier, som omfatter tre generasjoner, en eksemplarisk utvandrersaga fra de fattigste hjørnene i Europa til emigrantenes kamp for å overleve i New York.

Der Feuerturm (2022, Branntårnet) forteller historien til familien Stoica hvor mennene i generasjoner har vært brannmenn i București. Handlingen begynner rundt 1900 og går fram til og med den rumenske revolusjonen i 1989. I tillegg til å kjempe mot flammene må hver generasjon finne sin plass i den omskiftelige rumenske historien. Fortelleren er Victor Stoica, født tidlig på 1930-tallet, som tilbrakte flere år i fengsel som regimekritiker etter at han ble forrådt av en person han stolte på. Også med denne romanen viser Florescu at han er forteller av rang: Han fletter sammen fem generasjoner, beviser omfattende historiske kunnskaper og bygger inn elementer fra pikareskromanen. Midt i romanhandlingen rager det massive branntårnet som fungerer som bindeledd mellom generasjonene og som blir et ledemotiv for motstandskraft og vilje til å overleve, uansett hvilke politiske brytningstider menneskene lever i.

Dramatikk, essays, fortellinger

Florescu har også skrevet dramatikk, Die Nacht davor (2006, Natten før) og essays. Bindet Der Nabel der Welt (2017, Verdens navle) er en samling fortellinger forfatteren har skrevet over et tidsrom på femten år.

Utmerkelser

Florescu har mottatt flere utmerkelser for sitt arbeid:

  • Anna Seghers-prisen (2003)
  • Den sveitsiske bokprisen (2011)
  • Josef von Eichendorff-prisen (2012)
  • Pro Helvetias New York-stipend (2012)
  • Hermann Hesse-stipend innstiftet av byen Calw (2013)
  • Andreas Gryphius-prisen (2018)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg