Catalin Dorian Florescu (2011)

Catalin Dorian Florescu av Amrei-Marie. Gjengitt med tillatelse

Catalin Dorian Florescu, tyskspråklig sveitsisk forfatter. Florescu er oppvokst i Timişoara. I 1982 flyktet han og foreldrene fra Romania og bosatte seg i Zürich, hvor han fortsatt bor. Han studerte psykologi ved universitetet i Zürich, og arbeidet etter studiene som psykoterapeut.

Florescu debuterte som forfatter i 2001 med oppvekstromanen Wunderzeit (Miraklenes tid), som handler om familien Teodorescu som sommeren 1982 planlegger å flykte fra Romania. Mens familien står ved grenseovergangen til Jugoslavia og venter på at bilen deres skal bli kontrollert, tenker hovedpersonen, 15 år gamle Alin, tilbake på de siste årene i hjembyen Timişoara. Romanen har autobiografiske trekk.

Migrasjon, identitets- og tilhørighetsproblematikk står sentralt i Der kurze Weg nach Hause (2002. Den korte veien hjem) og Der blinde Masseur (2006. Den blinde massøren). I Zaira (2008) forteller Florescu historien om en kvinne som forlater den fattige landsbygda i Romania for å søke lykken i Amerika. Romanen Jacob beschließt zu lieben (2011, Jacob bestemmer seg for å elske), som utspiller seg i den tyskspråklige minoriteten i Banat, er en familieroman som strekker seg over flere århundrer, fra Trettiårskrigen til tidlig 1950-tall, og som viser tyskrumenernes skjebne mot et bakteppe av vekslende politiske regimer. Jacob beschließt zu lieben ble en bestselger. Også handlingen i romanen Der Mann, der das Glück bringt (2016, Mannen som bringer lykke) strekker seg bakover i tid: fra 1899 til forfatterens samtid. Florescu vever historiene til rumenske Elena og amerikanske Ray sammen og viser gjennom deres familiehistorier, som omfatter tre generasjoner, en eksemplarisk utvandrersaga fra de fattigste hjørnene i Europa til emigrantenes kamp for å overleve i New York.

Florescu har også skrevet dramatikk, Die Nacht davor (2006, Natten før) og essays.

Florescus tidlige forfatterskap er preget av hans bakgrunn fra Romania og av egne migrasjonserfaringer. I de senere romanene følger han familier gjennom flere generasjoner og gir slik et bilde av historiske brytninger og hvordan disse påvirker enkeltmennesket.

Florescu har mottatt flere utmerkelser for sitt arbeid, blant annet

  • Anna Seghers-prisen (2003)
  • Den sveitsiske bokprisen (2011)
  • Josef von Eichendorff-prisen (2012)
  • Pro Helvetias New York-stipend (2012)
  • Hermann Hesse-stipend innstiftet av byen Calw (2013)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.