Cassino er en by i Italia, i regionen Lazio, i provinsen Frosinone, mellom Roma og Napoli. Byen har 36 511 innbyggere (2017).

Cassino er et handels- og jordbrukssenter, og har et universitet (Università degli Studi di Cassino e del Lazio Meridionale) som ble grunnlagt i 1979. Det finnes noe industri i byen, og det svenske industrikonsernet SKF har en fabrikk her. I nabokommunen Piedimonte San Germano har Fiat-konsernet en stor fabrikk for produksjon av biler.

På toppen av fjellet Monte Cassino, 5 kilometer vest for Cassino, ligger det kjente benediktinerklosteret, grunnlagt i 529.

Mot slutten av andre verdenskrig hadde Cassino en nøkkelstilling i den tyske forsvarslinjen, den såkalte Gustav-linjen, fra januar til mai 1944. Cassino lå like nord for denne linjen, på den siden hvor de tyske styrkene befant seg, mens de allierte var på sørsiden og ønsket å rykke nordover mot Roma. I de alliertes forsøk på å trenge gjennom Gustav-linjen ble området rundt Cassino utsatt for enorme ødeleggelser.  

Den 15. februar 1944 ble klosteret Monte Cassino fullstendig ødelagt av allierte bombeangrep. Bombingen viste seg i ettertid å være helt ubegrunnet, da det ikke oppholdt seg noen tyske soldater inne i klosteret, og da det ikke ble brukt av tyskerne som observasjonspost, slik det ble påstått fra alliert side. Et stort antall italienske sivile, som hadde søkt tilflukt i klosteret, omkom under bombingen. 

Én måned senere, den 15. mars 1944, ble byen Cassino utsatt for et voldsomt bombeangrep, også denne gangen fra de allierte. Byen ble fullstendig ødelagt under bombingen, og det tok lang tid før den ble gjenreist.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.