Faktaboks

Monte Cassino
Uttale
mˈonte cassˈino
Monte Cassino
Klosteret Monte Cassino ble fullstendig ødelagt av allierte bombeangrep i 1944, og ble rekonstruert etter krigen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Monte Cassino er et kloster i Italia som ligger på et fjell ved byen Cassino, mellom Roma og Napoli. Klosteret ble bygd i 529 og har blitt ødelagt flere ganger, sist under andre verdenskrig, men er blitt gjenoppbygd og rekonstruert.

Monte Cassino ble bygd i 529 av Benedikt av Nursia, ble ødelagt i 589 av langobardene og gjenoppført i 718. Det ble ødelagt igjen i 883 av sarasenerne, og gjenoppført i 949.

I februar 1944, under andre verdenskrig, ble klosteret fullstendig ødelagt i allierte bombeangrep. Det viste seg i ettertid at det ikke fantes noen tyske soldater inne i klosteret på dette tidspunktet, og Monte Cassino ble heller ikke brukt som observasjonspost for de tyske styrkene, slik de allierte hadde påstått. De tyske styrkene hadde definert klosteret som ikke-militært område, men de allierte, blant dem den britiske generalen Francis Tuker, insisterte likevel på å ødelegge Monte Cassino. Et stort antall italienske sivile som hadde søkt tilflukt i klosteret ble drept under bombeangrepene.

Monte Cassino ble gjenreist etter krigen, men en rekke av klosterets kunstverk gikk tapt, selv om en del av det store biblioteket og dokument- og kunstsamlingene hadde blitt brakt i sikkerhet av de tyske styrkene før bombingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg