Carl Christian Berner, født i Oslo, norsk politiker, stortingsmann 1885–92 og 1895–1909; stortingspresident ved unionsoppløsningen i 1905. Studerte realfag og var lærer i Oslo, hørte i denne tiden med i kretsen rundt Ernst Sars. Fra 1874 til 1891 var han direktør for den nyopprettede tekniske skole i Bergen.

I Bergen var han medlem av bystyret, en av stifterne av byens venstreforening, og ble i 1885 innvalgt på Stortinget for Venstre. På Stortinget vakte han straks oppmerksomhet ved sine kunnskaper, fremragende formelle evner og dyktighet som debattant. Som opposisjonens leder redigerte og fremsatte han i 1891 det forslag som førte til regjeringen Stangs avgang.

I Steens regjering 1891–93 ble Berner først medlem av statsrådsavdelingen i Stockholm, senere sjef for Kirkedepartementet. I 1895 ble han igjen stortingsrepresentant for Bergen, og i perioden 1903–09 for Sarpsborg, i sistnevnte periode også stortingspresident. I unionspolitikken i 1890-årene spilte han en betydelig rolle, ikke minst i opplegget og gjennomføringen av den politikken som skulle føre frem til unionsoppløsningen i 1905. Han var ordfører i «Spesialkomiteen», ledet Stortinget på en fremragende måte 7. juni 1905 og redigerte 7. juni-beslutningen. Under Karlstadforhandlingene var han en av Norges delegerte, formann i stortingsdeputasjonen til København i november 1905 i anledning kongevalget, og medlem av Stortingets kroningsdeputasjon i 1906.

Berner tilhørte den radikale fløy av Venstre, og var etter stortingsvalget i 1906 Radikale Venstres parlamentariske fører. Han ledet aksjonen mot Løvlands regjering, som førte til dennes avgang i 1908. Ved stortingsvalget 1909 stilte Berner som kandidat i Nedre Romerike krets, men oppnådde ikke gjenvalg og trakk seg deretter ut av det politiske liv. Han ble likevel stående i en rekke administrative og representative verv. Berner var stempelpapirforvalter fra 1909 til sin død. Et maleri av Berner, utført av Christian Krohg, henger i Stortinget.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.