Karl Ove Knausgård

Faktaboks

Karl Ove Knausgård
Født
6. desember 1968, Oslo
av . Begrenset gjenbruk

Karl Ove Knausgård, norsk forfatter og forlegger. Gjorde stor suksess med den omfangsrike romanen Ute av verden (1998), og ble som den første debutant tildelt Kritikerprisen samme år. Debutboken er en stort anlagt utviklingsroman om en ung manns oppvekst og tidlige ungdomsår i tradisjonen fra Mykle. I 2004 kom en ny omfangsrik og kritikerrost roman, En tid for alt, som knytter an til debutromanen, men først og sist drøfter englenes plass i religionen og historien og gjenforteller en rekke av Bibelens sentrale historier.

Det monumentale og selvbiografiske verket Min kamp (som også knytter an til de to foregående romanene) ble utgitt som seks romaner. For Min kamp 1 (2009) mottok Knausgård Brageprisen. Juryens begrunnelse var som følger: « [...] I Min kamp 1 går Knausgård tettere på et menneske enn vi vanligvis opplever i litteraturen. Han utleverer sin hovedperson og sine omgivelser med nådeløst, men åpent blikk. At forfatteren åpenbart er sterkt forankret i sin egen biografi, gir romanen snarere et allmenngyldig enn et privat preg.»

Høsten 2011 utkom Min kamp 6. For denne ble Knausgård nominert til Kritikerprisen. Min Kamp er siden blitt oversatt til flere språk og har høstet en rekke priser.

Bibliografi

  • I kyklopenes land (2018)
  • Om året (2018)
  • Uforvarende (2018)
  • Så mye lengsel på så liten flate (2017)
  • Om sommeren (2016)
  • Om våren (2016)
  • Om vinteren (Oktober, 2015)
  • Om høsten (Oktober, 2015)
  • Sjelens Amerika. Tekster 1996–2013 (Tekster, Oktober, 2013)
  • Min kamp. Sjette bok (Roman, Oktober, 2011)
  • Min kamp. Femte bok (Roman, Oktober, 2010)
  • Min kamp. Fjerde bok (Roman, Oktober, 2010)
  • Min kamp. Tredje bok (Roman, Oktober, 2009)
  • Min kamp. Andre bok (Roman, Oktober, 2009)
  • Min kamp. Første bok (Roman, Oktober, 2009)
  • En tid for alt. (Roman, Oktober, 2004)
  • Ute av verden. (Roman, Tiden, 1998)

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hagen, Alf van der: Dialoger, b. 3: Stemmeskifter, 2000, 195-236, isbn 82-10-04578-4, Finn boken
  • Terland, Ingrid: Sørlandsforfattere [...], 2002, 453-54 (bibliografi), isbn 82-419-0277-8, Finn boken

Kommentarer (2)

skrev Henrik Keyser Pedersen

Anbefalt lenke:<a href="http://www.bibliografi.no/kok.pdf"><span>Karl Ove Knausgård-bibliografi</span></a> [pdf]

svarte Anne Marit Godal

Så har fagansvarleg lagt det inn. Tips: Neste gong kan du leggje inn lenka sjølv ved å trykke på "Foreslå endring". Då går det nok endå raskare :-)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg