Løsøreregisteret

Artikkelstart

Løsøreregisteret, landsomfattende register over rettigheter i løsøre. Det holder til i Brønnøysund, og er et elektronisk register.

Faktaboks

Også kjent som

Landsregisteret for rettigheter i løsøre

Tinglysingsloven av 7. juni 1935 § 34 åpner adgang til tinglysing av rettigheter i løsøre og fordringer m.m. (men ikke fast eiendom), så sant tinglysing ved lov er tillagt rettsvirkning eller er pålagt ved lov. De viktigste tilfeller hvor tinglysing er tillagt rettsvirkning, det vil si at tinglysingen gir rettsvern overfor konkurrerende rettighetshavere og overfor konkurs, finnes i panteloven. Når en næringsdrivende pantsetter driftsløsøret, varelageret eller bil-/maskinparken under ett (det vil si slik det/den er til enhver tid), oppnås rettsvern ved tinglysing i Løsøreregisteret. På samme vis er det ved pantsettelse av landbruksløsøre og fiskeredskaper når disse verdier pantsettes slik de er til enhver tid. Ved pant i næringsdrivendes fordringer (factoring) vil tinglysing også være av betydning. De fleste tinglysinger i Løsøreregisteret gjelder salgspant i biler, og fremfor alt utlegg i annet enn fast eiendom, skip og luftfartøyer. En ektepakt må tinglyses i Løsøreregisteret for å få rettsvern.

Rettsvernet som oppnås ved tinglysing i Løsøreregisteret er ikke alltid ubetinget. Unntak kan forekomme hvor tredjemann for eksempel kjøper og får overlevert til seg en gjenstand uten å vite at den er pantbeheftet (godtroerverv). Men dette gjelder ikke hvor salgspant eller utlegg i bil er tinglyst i Løsøreregisteret, og begrunnelsen er at med kjennskap til bilens registreringsnummer (som følger med bilen i hele dens levetid), kan man ved skriftlig eller telefonisk henvendelse til Løsøreregisteret få opplyst om bilen er beheftet med salgspant eller utlegg.

Historikk

For rettigheter i løsøre hadde Norge tidligere et personregister, ordnet alfabetisk på person eller foretak ved hvert tinglysingskontor (hvert sorenskriverkontor). I forbindelse med panteloven av 8. februar 1980, som sterkt utvidet mulighetene for pant i løsøre og fordringer, ble personregistrene avløst av Løsøreregisteret.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg