Løsøreregisteret, landsomfattende register over rettigheter i løsøre. Det holder til i Brønnøysund, og er et elektronisk register.

Tinglysingsloven av 7. juni 1935 § 34 åpner adgang til tinglysing av rettigheter i løsøre og fordringer m.m. (men ikke fast eiendom), så sant tinglysing ved lov er tillagt rettsvirkning eller er pålagt ved lov. De viktigste tilfeller hvor tinglysing er tillagt rettsvirkning, dvs. at tinglysingen gir rettsvern overfor konkurrerende rettighetshavere og overfor konkurs, finnes i panteloven. Når en næringsdrivende pantsetter driftsløsøret, varelageret eller bil-/maskinparken under ett (dvs. slik det/den er til enhver tid), oppnås rettsvern ved tinglysing i Løsøreregisteret. På samme vis er det ved pantsettelse av landbruksløsøre og fiskeredskaper når disse verdier pantsettes slik de er til enhver tid. Ved pant i næringsdrivendes fordringer (factoring) vil tinglysing også være av betydning. De fleste tinglysinger i Løsøreregisteret gjelder salgspant i biler, og fremfor alt utlegg i annet enn fast eiendom, skip og luftfartøyer. En ektepakt må tinglyses i Løsøreregisteret for å få rettsvern.

Rettsvernet som oppnås ved tinglysing i Løsøreregisteret er ikke alltid ubetinget. Unntak kan forekomme hvor tredjemann f.eks. kjøper og får overlevert til seg en gjenstand uten å vite at den er pantbeheftet (godtroerverv). Men dette gjelder ikke hvor salgspant eller utlegg i bil er tinglyst i Løsøreregisteret, og begrunnelsen er at med kjennskap til bilens registreringsnummer (som følger med bilen i hele dens levetid), kan man ved skriftlig eller telefonisk henvendelse til Løsøreregisteret få opplyst om bilen er beheftet med salgspant eller utlegg.

For rettigheter i løsøre hadde Norge tidligere et personregister, ordnet alfabetisk på person eller foretak ved hvert tinglysingskontor (hvert sorenskriverkontor). I forbindelse med panteloven av 8. februar 1980, som sterkt utvidet mulighetene for pant i løsøre og fordringer, ble personregistrene avløst av Løsøreregisteret.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.