Foretaksregisteret

Foretaksregisteret, offentlig register over norske foretak (selskaper, næringsdrivende stiftelser og foreninger samt enkeltpersonsforetak) og utenlandske foretak som driver næringsvirksomhet i Norge. Foretaksregisteret er felles for hele landet og er en del av Brønnøysundregistrene. Opplysningene i Foretaksregisteret er tilgjengelige for enhver.

Foretaksregisteret er lovregulert i lov om registrering av foretak av 21. juni 1985, og registeret ble satt i drift fra 1988.

Alle selskaper, næringsdrivende stiftelser og foreninger, samt utenlandske foretak som driver næringsvirksomhet i Norge, har plikt til å la seg registrere i Foretaksregisteret. For enkeltpersonforetak er registreringsplikten begrenset til foretak som driver handel med innkjøpte varer (handelsvirksomhet) eller som har mer enn fem ansatte. Andre enkeltpersonforetak kan registrere seg på frivillig grunnlag.

Foretaksregisteret inneholder opplysninger om foretakene som det er av betydning for andre å kjenne til, som foretaksnavn og forretningsadresse, deltakere og styremedlemmer, signatur- og prokurabestemmelser, ansvarsform m.m. For aksjeselskaper skal også selskapets vedtekter registreres.

Foretaket skal meldes til Foretaksregisteret før næringsvirksomheten begynner. Aksjeselskaper skal under enhver omstendighet være meldt senest 3 måneder etter stiftelsen. Enkeltpersonforetak har rett men ikke plikt å la seg registrere i Foretaksregisteret.

Registrering i Foretaksregisteret medfører en del rettsvirkninger. Eksempelvis oppnås enerett til foretaksnavn ved registrering. Et aksjeselskap får først status som egen juridisk person når det er registrert.

Den som ikke oppfyller plikten til å melde et foretak til Foretaksregisteret, kan straffes med bøter.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg