Foretaksregisteret

Artikkelstart

Foretaksregisteret er et offentlig register over norske foretak (selskaper, næringsdrivende stiftelser og foreninger samt enkeltpersonforetak) og utenlandske foretak som driver næringsvirksomhet i Norge. Foretaksregisteret er felles for hele landet og drives av Brønnøysundregistrene. Opplysningene i Foretaksregisteret er offentlig tilgjengelig for alle.

Foretaksregisteret er lovregulert i lov om registrering av foretak av 21. juni 1985, og registeret ble satt i drift fra 1988.

Hvilke foretak skal registreres

Alle selskaper, næringsdrivende stiftelser og foreninger, samt utenlandske foretak som driver næringsvirksomhet i Norge, har plikt til å la seg registrere i Foretaksregisteret.

Foretaket skal meldes til Foretaksregisteret før næringsvirksomheten begynner. Aksjeselskaper skal under enhver omstendighet være meldt senest 3 måneder etter stiftelsen

For enkeltpersonforetak er registreringsplikten begrenset til foretak som driver videresalg, har mer enn fem ansatte eller skal foreta pant i varelager. Det gjelder også hvis formålet er å drive som statsautorisert revisor i eget navn. Andre enkeltpersonforetak kan registrere seg på frivillig grunnlag.

Opplysninger

Foretaksregisteret inneholder opplysninger om foretakene som det er av betydning for andre å kjenne til, som foretaksnavn og forretningsadresse, deltakere og styremedlemmer, signatur- og prokurabestemmelser, ansvarsform med mer. For aksjeselskaper skal også selskapets vedtekter registreres.

Rettsvirkninger

Registrering i Foretaksregisteret medfører en del rettsvirkninger. Eksempelvis oppnås enerett til foretaksnavn ved registrering. Et aksjeselskap får først status som egen juridisk person når det er registrert.

Den som ikke oppfyller plikten til å melde et foretak til Foretaksregisteret, kan straffes med bøter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg