Altinn

Altinn er en nettportal og en teknisk plattform for å levere elektroniske skjemaer til det offentlige. Tilbyr også andre elektroniske tjenester, som meldinger fra det offentlige og innsynstjenester i offentlige registre. Selvangivelsen er den mest brukte tjenesten i Altinn.

Faktaboks

etymologi:
Altinn sto i prosjektfasen for ALTernativ INNlevering. I dag tolkes navnet mot at myndighetene ønsker å få alle skjemaer inn elektronisk.

Portalen åpnet 4. desember 2003, etter at Skattedirektoratet, Statistisk sentralbyrå og Brønnøysundregistrene hadde startet samarbeidet om en felles innrapporteringsløsning rundt årtusenskiftet. Forvaltningen av Altinn-løsningen ble i mai 2004 overlatt til Brønnøysundregistrene, som har bygget opp en stab som har ansvar for drift og videreutvikling av Altinn og brukerstøttetjenesten Altinn brukerservice.

Høsten 2012 ble tre tidligere informasjonsportaler integrert inn i Altinn-løsningen: Altinn - Starte og drive bedrift. Det er et informasjonstilbud til etablerere og næringslivet, med formål å gjøre det enklere å etablere og drive næringsvirksomhet i Norge.

Per januar 2017 deltok 43 statlige etater, kommuner og fylkeskommuner i Altinn-samarbeidet.

Bakgrunnen for navnet Altinn er at de tre opprinnelig samarbeidende etatene, SKD, SSB og Brønnøysundregistrene, etter å ha arbeidet med kjent teknologi tidlig på 2000-tallet, ønsket å vurdere en alternativ innrapporteringskanal via Internett.

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Knut A Rosvold

Er det noen av redaktørene i SNL som føler seg kallet til å kvalitetskontrollere denne artikkelen? Det ser ut til at den har ligget en stund. Den er heller ikke søkbar. Presiseringen kan vel i dette tilfelle tas vekk.Knut

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,Takk for påminnelse. Jeg har gjort en redigering av artikkelen nå, så da skal den være på plass.Beste hilsen Marte

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg