Altinn

Artikkelstart

Altinn er en internettportal for dialog mellom offentlige etater, næringslivet og privatpersoner og bruker denne tekniske plattformen til å lage digitale tjenester for brukerne. Blant de mest kjente bruksområdene er skattemeldingen for bedrifter og privatpersoner, og A-meldingen for arbeidsgiveres rapportering av lønnsforhold.

Faktaboks

Etymologi
Altinn sto i prosjektfasen for ALTernativ INNlevering. I dag tolkes navnet i retning av at myndighetene ønsker å få alle skjemaer inn elektronisk.

Portalen ble åpnet 4. desember 2003, etter at Skattedirektoratet, Statistisk sentralbyrå og Brønnøysundregistrene hadde startet samarbeidet om en felles innrapporteringsløsning rundt årtusenskiftet. Forvaltningen av Altinn ble i mai 2004 overlatt til Brønnøysundregistrene, med ansvar for drift, vedlikehold og videreutvikling av Altinn og brukerstøttetjenesten Altinn brukerservice.

Fra 1. januar 2020 ble Altinn, sammen med deler av fagmiljøet for informasjonsforvaltning i Brønnøysundregistrene og Direktoratet for forvaltning og IKT /Difi), samlet i Digitaliseringsdirektoratet.

Per august 2020 inngår 58 statlige etater statlige etater, kommuner og fylkeskommuner i Altinn-samarbeidet. I tillegg bruker de fleste kommuner og fylkeskommuner Altinn via KS sin løsning for digital post.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Knut A Rosvold

Er det noen av redaktørene i SNL som føler seg kallet til å kvalitetskontrollere denne artikkelen? Det ser ut til at den har ligget en stund. Den er heller ikke søkbar. Presiseringen kan vel i dette tilfelle tas vekk.Knut

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,Takk for påminnelse. Jeg har gjort en redigering av artikkelen nå, så da skal den være på plass.Beste hilsen Marte

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg