Boknasund sett fra Vestre Bokn.
Boknasund sett fra Vestre Bokn.

Vestre Bokn er den største og mest folkerike øya i Bokn kommune, i Rogaland fylke. Øya er 36 km² inkludert Loten i sørvest. Den har i alt 646 innbyggere, hvorav i alt 279 innbyggere i tettstedet Bokn (2018) ved Boknasundet på østsiden av øya og Føresvik litt lenger nord.

Den sentrale delen av øya er relativt berglendt med blant annet kommunens høyeste fjell, Boknafjellet (293 moh.), med Bokn radio- og fjernsynssender. For øvrig er strandflaten vel utviklet; her er noe myrlandskap og en rekke mindre vann, men også adskillig veldyrket jordbruksland. Loten er skilt fra Vestre Bokn med Sunnalandsstraumen kanal, og fra Austre Bokn med Boknasundet. Mellom 1849 og 1912 lå Boknasund fyr litt nord for der brua nå går over sundet.

E39 (Ålborg–)KristiansandStavangerBergenTrondheim fører over Vestre Bokn og gir øya fastlandsforbindelse via Austre Bokn og Ognøy til Susort i Tysvær. Lengst sørøst på øya ligger Arsvågen med fergeforbindelse over Boknafjorden til Mortavika på Rennesøy.

Kart

Vestre Bokn
Vestre Bokn
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg