Yrkjefjorden er en fjord på grensen mellom Tysvær og Vindafjord kommuner i Rogaland. Det er en øst–vest-gående arm av Vindafjorden, 13 kilometer lang. Ved fjordbotnen ligger grenda Yrke eller Yrkje. I munningen av Yrkjefjorden møtes fire fjorder (fjorden har her navnet Krossfjorden): Yrkjefjorden fra vest, Vindafjordens ytre del fra sør, Vindafjorden indre del fra øst og Sandeidfjorden fra nord. Yrkjefjorden er opptil 480 meter dyp (i munningen), mens Krossfjorden er opptil 720 meter dyp.

Yrkjefjorden har en nordgående arm, Vatsfjorden, med tettbebyggelsen Åmsosen ved fjordbotnen, og med Vats kyrkje et par kilometer lenger nord.

Navnet har usikker opprinnelse. Det kan ha sin opprinnelse i navnet på Yrkjeselva fra Yrkjesvatnet like innenfor botnen av Yrkjesfjorden. Tidligere navneformer kan tyde på at elva har hatt navnet Ork, 'strevsom elv', som så har gitt navn til fjorden, Orkesfjorden. Muligens kan fjordnavnet være det primære, i så fall i betydningen 'strevsom fjord'.

Kart

Yrkjefjorden
Yrkjefjorden
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg