Faktaboks

Carlisle
Uttale
ka:lˈail

Carlisle er en by i Storbritannia, i nordvestlige England, Cumberland, ved elven Eden, 13 kilometer fra grensen til Skottland. Carlisle by har 75 306 innbyggere i 2011, mens hele området har 107 527 innbyggere og et areal på 1040 kvadratkilometer. Carlisle ligger ved vestenden av Hadrians mur.

Kultur og næringsliv

Sentrum av byen domineres av historiske bygninger og godt bevarte bymurer.

De fleste arbeidsplassene finnes innen næringsmiddel-, tekstil- og maskinindustrien i tillegg til jernbanevirksomhet. University of Cumbria har fire universitetsområder som tilbyr utdannelse blant annet innenfor informasjonstekonologi, jus, kunst og media.

Historie

Carlisle er romerbyen Luguvalium, og var i middelalderen den viktigste grensefestningen i det nordvestlige England. Betydningen som festningsby skriver seg fra Henrik 1s dager. Carlisle har en vakker domkirke fra omkring 1100 og et gammelt slott hvor Maria Stuart satt som fange i 1568. I 1644–1645 ble byen beleiret i ni måneder av Oliver Cromwells tropper. På slutten av det 18. århundre og begynnelsen av det 19. opplevde Carlisle en sterk vekst som senter for bomullsindustrien. Da jernbanen kom etter 1830 vokste byen ytterligere og utviklet seg til å bli et viktig jernbaneknutepunkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg