Fujitsu

Fujitsu, Tokyo, japansk verdensomspennende industrikonsern grunnlagt i 1935. Datamaskiner og IT-tjenester utgjør størsteparten av omsetningen, men firmaet produserer også telekommunikasjonsutstyr, mikroelektronikk og annen elektronikk som fjernsyn og bilradioer. Fujitsu er sammen med NEC Japans største produsent av datamaskiner. I Europa har Fujitsu et nært samarbeid med Siemens, og sammen opprettet disse datamaskinprodusenten Fujitsu Siemens Computers i 1999. Dette firmaet ble nedlagt i 2009.

Faktaboks

uttale:
fudʒitsu
etymologi:
Fujitsu er sammensatt av fu for Fuji, ji for Jimensu (jap. for ‘Siemens’) og tsu for tsushinki (jap. for ‘telekommunikasjonsutstyr’).

Historikk

Fujitsu ble startet ved at kommunikasjonsdivisjonen til Fuji Electric Company ble utskilt som eget selskap 1935. Fuji Electric ble grunnlagt i 1923 av Siemens og Furukawa Mining Company. Fujitsu produserte opprinnelig telefonutstyr, men startet i 1953 med radioer og utviklet i 1954 Japans første kommersielle datamaskin. I 1960-årene ble selskapet også engasjert i datakommunikasjon og produksjon av elektroniske brikker, og i 1967 ble det første utenlandske kontoret åpnet i New York. Fujitsu overtok fra 1972 den amerikanske stormaskinprodusenten Amdahl (heleid 1997) og fra 1990 det britiske dataselskapet ICL (heleid 1998). Presenterte i 1981 Japans første superdatamaskin.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg