Fujitsu

Artikkelstart

Fujitsu er et japansk verdensomspennende industrikonsern, som har virksomhet innen data- og IT-tjenester, samt produksjon av elektronikk og telekommunikasjonsutstyr. Selskapet ble grunnlagt i 1935.

Faktaboks

Uttale
fudʒitsu
Etymologi
Fujitsu er sammensatt av fu for Fuji, ji for Jimensu (jap. for ‘Siemens’) og tsu for tsushinki (jap. for ‘telekommunikasjonsutstyr’).

Datamaskiner og IT-tjenester utgjør størsteparten av omsetningen, men firmaet produserer også telekommunikasjonsutstyr, mikroelektronikk og annen elektronikk som TV og bilradioer. Fujitsu er sammen med NEC Japans største produsent av datamaskiner. I Europa har Fujitsu et nært samarbeid med Siemens, og sammen opprettet disse datamaskinprodusenten Fujitsu Siemens Computers i 1999. Dette firmaet ble nedlagt i 2009.

I 2020 hadde Fujitsu en omsetning på omtrent 36,6 milliarder dollar og omtrent 129 000 ansatte. Hovedkvarteret ligger i Nagoya i Tokyo.

Historikk

Fujitsu ble startet ved at kommunikasjonsdivisjonen til Fuji Electric Company ble utskilt som eget selskap i 1935. Fuji Electric ble grunnlagt i 1923 av Siemens og Furukawa Mining Company. Fujitsu produserte opprinnelig telefonutstyr, men startet i 1953 med radioer og utviklet i 1954 Japans første kommersielle datamaskin.

I 1960-årene ble selskapet også engasjert i datakommunikasjon og produksjon av elektroniske brikker, og i 1967 ble det første utenlandske kontoret åpnet i New York. Fujitsu overtok fra 1972 den amerikanske stormaskinprodusenten Amdahl (heleid fra 1997) og fra 1990 det britiske dataselskapet ICL (heleid fra 1998). Selskapet presenterte i 1981 Japans første superdatamaskin.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg