Reading (by i Storbritannia)

Artikkelstart

Reading er en by og samvirkemyndighet i Storbritannia, England, i fylket Berkshire, ved elvene Kennet og Themsen, om lag 50 kilometer vest for London. Byen hadde 155 698 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 40 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
rˈediŋ

Reading ligger så nær London at det er en betydelig utpendling, men byen har også en rekke arbeidsplasser innen mange ulike bransjer, som detaljhandel, informasjonsteknologi, kjeksproduksjon, keramikk, jernstøperi, teglverk, trykking og ølbrygging. Ericsson, Huawei, Microsoft, PepsiCo, Prudential og Wrigley er blant bedriftene som er tilstede i Reading. Reading Festival er en av Englands største musikkfestivaler.

University of Reading ble grunnlagt i 1892 og tilknyttet University of Oxford, og fikk universitetsstatus i 1926.

Historie

Reading vokste fram som dansk bosetting på 800-tallet og fikk bystatus i 1253. Byen har flere gamle kirker og her finnes ruiner av et benediktinerkloster fra 1121, grunnlagt av Henrik 1. Henrik 8 gjorde klosteret om til et palass, men det ble ødelagt under den engelske borgerkrigen på midten av 1600-tallet, sammen med mye av byen. Henrik 1 er gravlagt i Reading Abbey.

Forfatteren Oscar Wilde sonet sin dom for sodomi i fengselet her 1895–1897, og skrev senere sin «Ballad of Reading Gaol».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg