Vodafone

Logo
Logo
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Vodafone Group er et britisk mobiltelefonikonsern, og et av verdens største med virksomhet over store deler av kloden. Navnet Vodafone henspiller på overføring av stemme (voice) og data over mobiltelefoner.

I USA samarbeidet Vodafone og Verizon fra 2000 i landets nest største mobiltelefoniselskap, Verizon Wireless, frem til 2014, da Verizon kjøpte Vodafones andel for rundt 51 milliarder britiske pund. Vodafones svenske virksomhet ble i 2005 overtatt av Telenor.

I 2020 hadde selskapet en omsetning på rundt 44,9 milliarder euro og omtrent 93 000 ansatte. Hovedkontoret ligger i Newbury i England.

Historikk

Vodafone ble opprettet i 1984 som Racal Telecom, et datterselskap av Racal Electronics (grunnlagt 1950), for å opprette et av Storbritannias første analoge mobilnett. Racal Telecom ble i 1991 utskilt fra morselskapet og tok navnet Vodafone. Vodafone overtok i 1999 amerikanske AirTouch Communications og i 2000 det tyske industrikonsernet Mannesmann, hvor det beholdt den store mobiltelefonvirksomheten og videresolgte det resterende.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg