Baton Rouge er en by i sørlige USA, hovedstad i Louisiana, ved Mississippielven 116 km nordvest for New Orleans. Byen har 225 374 innbyggere, og danner kjernen i en større byregion (metropolitan area) med 834 159 innbyggere (US Census, 2017).

Baton Rouge er et viktig jernbaneknutepunkt og elvehavn, og den øverste havnen i Mississippielven som kan ta havgående fartøyer. Byen har store oljeraffinerier med omfattende petrokjemisk industri. For øvrig er filmindustrien voksende, og statsuniversitetet fra 1869 har et stort biomedisinsk forskningssenter.

Et fransk fort ble bygd her i 1719, og området ble styrt av Frankrike, Storbritannia, Spania, Louisiana, Republikken West Florida og Sørstatskonføderasjonen før det kom under USA. Baton Rouge ble avstått til Frankrike ved freden i Paris i 1763, tatt over av Spania under uavhengighetskrigen i 1779, og gitt tilbake til Frankrike i 1800. Etter Louisianakjøpet i 1803 gjorde Spania igjen krav på området, som ble amerikansk under krigen i 1812, da Louisiana ble en egen delstat. Byen ble hovedstad i Louisiana i 1849, og opplevde sterk vekst etter bygging av oljeraffineriet til Standard Oil Company i 1909.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.