Baton Rouge

Baton Rouge er kjent for sin elvehavn og jernbaneknutepunkt. Her er en gammel jernbanebru over Port Allen Canal.

Artikkelstart

Baton Rouge er hovedstad i delstaten Louisiana i det sørlige USA, som ligger ved Mississippielven 116 km nordvest for New Orleans. Byen har 225 374 innbyggere, og danner kjernen i en større byregion (metropolitan area) med 834 159 innbyggere (US Census, 2017).

Faktaboks

Uttale
bˈætən ru:ʒ

Baton Rouge er et viktig jernbaneknutepunkt og elvehavn, og den øverste havnen i Mississippielven som kan ta havgående fartøyer. Byen har store oljeraffinerier med omfattende petrokjemisk industri. For øvrig er filmindustrien voksende, og statsuniversitetet fra 1869 har et stort biomedisinsk forskningssenter.

Historie

Petroleumsindustrien står sterkt i Baton Rouge, og byen har mange oljeraffinerier.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Et fransk fort ble bygd her i 1719, og området ble styrt av Frankrike, Storbritannia, Spania, Louisiana, Republikken West Florida og Sørstatskonføderasjonen før det kom under USA. Baton Rouge ble avstått til Frankrike ved freden i Paris i 1763, tatt over av Spania under uavhengighetskrigen i 1779, og gitt tilbake til Frankrike i 1800. Etter Louisianakjøpet i 1803 gjorde Spania igjen krav på området, som ble amerikansk under krigen i 1812, da Louisiana ble en egen delstat. Byen ble hovedstad i Louisiana i 1849, og opplevde sterk vekst etter bygging av oljeraffineriet til Standard Oil Company i 1909.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg