Faktaboks

Uttale
bataˈan

Bataan er en provins i den nordlige del av Filippinene, på sørvestkysten av øya Luzon, vest for Manila. Provinsen har et areal på 1373 kvadratkilometer med 853 373 innbyggere (2020).

Bataan omfatter halvøya av samme navn. Halvøya som er omkring 50 kilometer lang og 25 kilometer bred, var dekket med tett jungel som nå her helt nedhogget med miljøødeleggelse som resultat. En fjellkjede følger halvøya i retning nord–sør, og når opp i 1382 meter over havet (Mount Bataan).

Næringsliv

Næringslivet er dominert av jordbruk (ris, mais, bananer, mango, søtpoteter, kokosnøtter, aubergine og sitrusfrukt) og industriproduksjon (tekstiler, elektriske apparater og kjøretøydeler).

Historie

Amerikanske styrker på Bataan

Amerikanske styrker under tilbaketrekning på Baatan i januar 1942, under Japans angrep på Filippinene.

Amerikanske styrker på Bataan
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sammen med øya Corregidor på 5,49 kvadratkilometer ved innløpet til Manilabukta ble halvøya før andre verdenskrig sterkt befestet. Arbeidet ble organisert av den amerikanske general Douglas MacArthur. Japanerne angrep Filippinene i desember 1941, Manila falt i januar 1942, men amerikanerne og filippinerne under MacArthur holdt stand på Bataan til 9. april 1942 og på Corregidor til mai 1942.

Fra sørspissen av Bataan startet det som senere ble kalt «Dødsmarsjen» hvor cirka 10 000 av 76 000 allierte soldater som var tatt til fange av japanerne, døde av sykdom, sult og utmattelse. I oktober 1944 begynte de alliertes gjenerobring av Filippinene. 18. februar 1945 var de japanske styrkene på Bataan beseiret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg