Astor Piazzolla

Faktaboks

Astor Piazzolla
Uttale
piatsˈolla
Født
11. mars 1921
Død
4. juli 1992
Astor Piazzolla i 1975
Av .

Artikkelstart

Astor Piazzolla var en argentinsk bandoneonist og komponist. Han var fra 1950-tallet en stilskaper og fornyer av argentinsk tango og den mest sentrale figuren innenfor avant-garde-retningen tango nuevo (ny tango) som hentet inspirasjon fra både jazz og klassisk musikk. I tillegg til komposisjoner for tangoorkestre skrev Piazzolla opera, teater- og filmmusikk.

Karriere

Piazzolla ble født i Mar del Plata i Argentina, men vokste opp i Greenwich Village i New York der han ble kjent med jazz, klassisk musikk og tango. I 1937 flyttet han tilbake til Argentina og etablerte seg som bandonenonist i Buenos Aries. Som 18-åring ble han oppdaget av Aníbal Troilo og ble tatt inn i datidens utvilsomt mest berømte tangoorkester, som han etter hvert også komponerte og arrangerte for. I 1946 startet han sin egen Quinteto Nuevo Tango som gjennom flere tiår var den ledende gruppen i den nye tangostilen.

Piazolla studerte komposisjon med Alberto Ginastera i Buenos Aires og Nadia Boulanger i Paris. Komposisjonene hans har sitt rytmiske og melodiske grunnlag i tango, men bruker teknikker fra klassisk musikk i temautvikling og struktur. Han har skrevet flerstemmige fuger etter kontrapunktprinsipper fra barokkmusikken og bruker Vivalidis De Fire Årstidene som forbilde i orkesterverkene Las Quatro Estaciones Porteñas. Trekk fra jazzmusikk kan gjenkjennes i improvisasjoner og i kromatiske akkordsekvenser.

Piazzolla var lenge kontroversiell blant tradisjonalister i hjemlandet som mislikte at han førte tangoen i nye retninger. Han fikk imidlertid et stort navn internasjonalt og bidro vesentlig til den nye spredningen av tango utenfor Argentina fra 1980-tallet.

Utvalgte album

  • Libertango (1975)
  • Tango Zero Hour (1986)
  • The Lausanne Concert (1993)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg