Faktaboks

Astor Piazzolla
Uttale
piatsˈolla
Født
11. mars 1921
Død
4. juli 1992
Astor Piazzolla
Astor Piazzolla i 1975
Av .

Astor Piazzolla var en argentinsk bandoneonist og komponist. Han var fra 1950-tallet en stilskaper og fornyer av argentinsk tango og den mest sentrale figuren innenfor avant-garde-retningen tango nuevo (ny tango) som hentet inspirasjon fra både jazz og klassisk musikk. I tillegg til komposisjoner for tangoorkestre skrev Piazzolla opera, teater- og filmmusikk.

Karriere

Piazzolla ble født i Mar del Plata i Argentina, men vokste opp i Greenwich Village i New York der han ble kjent med jazz, klassisk musikk og tango. I 1937 flyttet han tilbake til Argentina og etablerte seg som bandonenonist i Buenos Aries. Som 18-åring ble han oppdaget av Aníbal Troilo og ble tatt inn i datidens utvilsomt mest berømte tangoorkester, som han etter hvert også komponerte og arrangerte for. I 1946 startet han sin egen Quinteto Nuevo Tango som gjennom flere tiår var den ledende gruppen i den nye tangostilen.

Piazolla studerte komposisjon med Alberto Ginastera i Buenos Aires og Nadia Boulanger i Paris. Komposisjonene hans har sitt rytmiske og melodiske grunnlag i tango, men bruker teknikker fra klassisk musikk i temautvikling og struktur. Han har skrevet flerstemmige fuger etter kontrapunktprinsipper fra barokkmusikken og bruker Vivalidis De Fire Årstidene som forbilde i orkesterverkene Las Quatro Estaciones Porteñas. Trekk fra jazzmusikk kan gjenkjennes i improvisasjoner og i kromatiske akkordsekvenser.

Piazzolla var lenge kontroversiell blant tradisjonalister i hjemlandet som mislikte at han førte tangoen i nye retninger. Han fikk imidlertid et stort navn internasjonalt og bidro vesentlig til den nye spredningen av tango utenfor Argentina fra 1980-tallet.

Utvalgte album

  • Libertango (1975)
  • Tango Zero Hour (1986)
  • The Lausanne Concert (1993)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg