bandoneon

Av /Ringve Musikkmuseum.
Alfred Arnold (AA) bandoneon. Produsert i Tyskland ca. 1949.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Bandoneon er et trekkspillinstrument oppfunnet av tyskeren Heinrich Band på 1840-tallet. Instrumentet har ingen akkordtaster, men en kromatisk skala fordelt på de to manualene. Belgen er kvadratisk.

Faktaboks

Også kjent som

bandoneón, bandonion

Bandoneon forbindes først og fremst med argentinsk tango. Komponisten og musikeren Astor Piazzolla (1921–1992) bidro sterkt til å gjøre bandoneon til et kjent instrument over hele verden. Norske Per Arne Glorvigen (født 1963) er en internasjonalt anerkjent bandoneonist.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Jan Sverre Knudsen

Her er det ting som må rettes opp. Bandoneon er ikke en spesiell form for bandonion, og den ble ikke utviklet i Sør-amerika. Det er det samme instrumentet. Artikkelen "bandonion" bør slettes og artikkelen "bandonéon" bør endres til "bandoneon": på norsk skrives det uten aksent. De gamle bandoneon-instrumentene er fortsatt foretrukket av alle prosfejonelle tango-utøvere i Argentina og rundt i verden. De fleste av dem ble produsert i Tyskland av brødrene Arnold, det berømte AA-merket, tidlig på 1900-tallet. Hvis du vil kjøpe en bandoneon i dag er det de som dukker opp.
https://aa-bandoneon.de/en/products/

Det produseres nye bandoneoner i dag i Tyskland. Det har også forsøksvis vært produksjon i Argentina, men såvidt jeg vet har det ikke vært noen stor suksess. Hovedpoenget her er imidlertid at det er bare ett instrument og det heter bandoneon på norsk.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg