Armando Emilio Guebuza

Faktaboks

Armando Emilio Guebuza
Født
20. januar 1943, Murrapula
Armando Emilio Guebuza
Av /NTB.

Artikkelstart

Armando Emilio Guebuza er en mosambikisk politiker og forretningsmann, president i Mosambik fra 2005 til 2015.

Bakgrunn

Armando Emilio Guebuza ble født i Nampula, nord i det portugisiske territoriet Mosambik i 1943. Etter å ha engasjert seg i sivile organisasjoner under portugisisk styre, sluttet han seg i 1963 til frigjøringsbevegelsen Frelimo. Året etter måtte Guebuza reise i eksil, og endte i Tanzania, hvor han fikk militær trening. I eksil ble han tildelt flere ledende verv i Frelimo, og fra 1966 satt han som medlem av sentralkomiteen. Han oppnådde også en høy militær grad i bevegelsen.

Da Mosambik ble uavhengig i 1975, ble Guebuza innenriksminister. De første årene var han kjent som en del av den interne opposisjonen til president Samora Machel, i Frelimo. Da Machel døde i en flyulykke over Sør-Afrika i oktober 1986, ble Guebuza en del av et overgangsråd på ti framtredende Frelimo-medlemmer. Rådet styrte landet i en måned før Joaquim Chissano tok over presidentembedet.

I 1990 ble Guebuza utnevnt som sjefsforhandler for Frelimo, i forhandlingene som skulle få slutt på borgerkrigen i Mosambik. I 1992 inngikk Frelimo en fredsavtale med opprørshæren Renamo, ledet av Afonso Dhlakama.

Forretningsmann og president

I løpet av 1990-tallet ble den tidligere statsdrevne økonomien i Mosambik avnasjonalisert og reformert. Guebuza var blant politikerne som nå slo seg opp som forretningsmann. Ved inngangen til 2000-tallet hadde både Guebuza og hans familie sikret seg eierandeler i en rekke mosambikiske bedrifter, i alt fra telekom og transport til øl. I 2002 var Guebuza tilbake i politikken, som sentralstyremedlem i Frelimo. To år senere stilte han som partiets presidentkandidat, og vant valget i desember 2004.

Da Guebuza tok over presidentembedet i 2005 var Mosambik regionens fattigste og minst utviklede land. Guebuza fortsatte de økonomiske reformene som forgjengeren Chissano hadde startet, men politisk forsøkte han å gjenopprette og intensivere Frelimos fullstendige kontroll i statsapparatet. Tidlig i perioden inviterte Guebuza inn selskap fra den internasjonale olje- og gasssektoren for å lete etter naturgass flere steder langs kysten av landet. I 2011 ble de første store funnene gjort helt nord i landet.

Men Guebuzas tid i presidentstolen ble også preget av at konflikten med Renamo blusset opp igjen. Guebuzas gamle rival, Afonso Dhlakama, var også hans motkandidat ved presidentvalget i 2004, og ville ikke godta resultatet. Bedre gikk det ikke for Dhlakama i 2009, da Guebuza ble gjenvalgt til landets høyeste embede. Konflikten mellom de to toppet seg i Guebuzas andre periode, i 2013, da Renamo erklærte fredsavtalen fra 1992 som ugyldig.

Senere karriere

Mot slutten av sin presidentperiode forsøkte Guebuza å få til en ny fredsavtale med Dhlakama og Renamo, men mislyktes da ingen av sidene var ga tilstrekkelige konsesjoner. I 2015 ble han etterfulgt av Filipe Jacinto Nyusu. Guebuza er i dag forretningsmann, men regnes allikevel som leder for en av regjeringspartiets fløyer.

I ettertid har det blitt satt igang etterforskning i flere land av den tidligere presidenten og hans families forretningsimperium. I 2019 ble sønnen Ndambi Guebuza arrestert for sin rolle i en bankskandale som også involverer en av Guebuzas tidligere finansministre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg