Afonso Dhlakama

Faktaboks

Afonso Dhlakama
Født
1. januar 1953
Død
3. mai 2018, Gorongosa
Afonso Dhlakama. Fra presidentvalgkampen i oktober 2014.

Artikkelstart

Afonso Dhlakama var en mosambikansk politiker og geriljaleder. I 1976 var han med og stifte geriljaorganisasjonen Renamo, som han ledet fra 1979 til sin død i 2018. Få opposisjonsledere i Afrika har hatt en så sentral rolle så lenge som Dhlakama.

Borgerkrigen mot Frelimo

Med militær støtte først av det hvite mindretallsregimet i Rhodesia (Zimbabwe) og senere apartheidregimet i Sør-Afrika, tok Renamo til våpen mot Frelimo-regjeringen, som etter uavhengigheten i 1975 etablerte en ettpartistat. Organisasjonen brukte terror og geriljaaksjoner for å destabiliserte Frelimo-regimet i perioden 1977–1992. Renamo ble ledet av André Matsangaissa fra stiftelsen til han døde i kamp i 1979, da Dhlakama overtok ledelsen av organisasjonen.

Partileder og presidentkandidat

Dhlakama fortsatte å lede Renamo også etter fredsavtalen med Frelimo i 1992, hvorpå Renamo ble etablert som Mosambiks største opposisjonsparti. Dhlakama var Renamos presidentkandidat i alle de fem valgene mellom 1994 og 2014, og ved hvert valg anklaget han Frelimo for valgfusk. Ved valget i 1999 fikk han 48 prosent av stemmene, og var dermed nær sitt mål om å bli president i Mosambik.

Politisk rolle

Afonso Dhlakama var alltid en kontroversiell figur i Mosambik. Han var foraktet som en av de hovedansvarlige for den brutale borgerkrigen, men nøt også stor popularitet i deler av befolkningen, ikke minst på grunn av gode taleevner på flere lokale språk. Dhlakama var født i distriktet Chibabava, nær Mosambiks nest største by, Beira, en historisk base for opposisjon mot Frelimo og Maputo. Han hadde derfor spesiell appell til folk i de etniske gruppene i det sentrale Mosambik. Men hans kritikk av Frelimo samlet også stemmer i andre deler av landet.

I vestlige medier fremstilte han seg som den som sikret innføringen av demokrati og flerpartivalg i Mosambik, men dette sto i kontrast til hans autokratiske ledelse av Renamo. Han kritiserte ofte Frelimo for maktkonsentrasjon, korrupsjon og manglende vilje til fred, men selv truet han tidvis med å gjenopplive krigen og «dele landet».

Opprøret i 2013–2016

Dhlakama ledet omgjøringen av Renamo fra gerilja til et politisk parti, men uten å gjøre transformasjonen fullstendig: I henhold til fredsavtalen i 1992 beholdt Dhlakama en gruppe menn under våpen i det sentrale Mosambik, angivelig for å være hans «presidentgarde».

Mellom 2013 og 2016 ble denne styrken kjernen i en ny oppblussing av kampene mellom myndighetene og Renamo. Etter at Dhlakama hadde fungert fritt og åpent som partileder siden 1992, fryktet han fra 2013 for sitt liv, og overlevde flere attentatforsøk.

I 2013 flyttet Dhlakama residens og politiske sete til innlandsdistriktet Gorongosa i det sentrale Mosambik, med store og tykke bushskogområder. Fra 2015 til sin død i 2018 oppholdt han seg i skjul i Gorongosa, i en symboltung likhet med borgerkrigsperioden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg