Afonso Dhlakama var en mosambikansk politiker og geriljaleder. I 1976 var han med og stifte geriljaorganisasjonen Renamo, som han ledet fra 1979 til sin død i 2018. Få opposisjonsledere i Afrika har hatt en så sentral rolle så lenge som Dhlakama.

Med militær støtte først av det hvite mindretallsregimet i Rhodesia (Zimbabwe) og senere apartheidregimet i Sør-Afrika, tok Renamo til våpen mot Frelimo-regjeringen, som etter uavhengigheten i 1975 etablerte en ettpartistat. Organisasjonen brukte terror og geriljaaksjoner for å destabiliserte Frelimo-regimet i perioden 1977–1992. Renamo ble ledet av André Matsangaissa fra stiftelsen til han døde i kamp i 1979, da Dhlakama overtok ledelsen av organisasjonen.

Dhlakama fortsatte å lede Renamo også etter fredsavtalen med Frelimo i 1992, hvorpå Renamo ble etablert som Mosambiks største opposisjonsparti. Dhlakama var Renamos presidentkandidat i alle de fem valgene mellom 1994 og 2014, og ved hvert valg anklaget han Frelimo for valgfusk. Ved valget i 1999 fikk han 48 prosent av stemmene, og var dermed nær sitt mål om å bli president i Mosambik.

Afonso Dhlakama var alltid en kontroversiell figur i Mosambik. Han var foraktet som en av de hovedansvarlige for den brutale borgerkrigen, men nøt også stor popularitet i deler av befolkningen, ikke minst på grunn av gode taleevner på flere lokale språk. Dhlakama var født i distriktet Chibabava, nær Mosambiks nest største by, Beira, en historisk base for opposisjon mot Frelimo og Maputo. Han hadde derfor spesiell appell til folk i de etniske gruppene i det sentrale Mosambik. Men hans kritikk av Frelimo samlet også stemmer i andre deler av landet.

I vestlige medier fremstilte han seg som den som sikret innføringen av demokrati og flerpartivalg i Mosambik, men dette sto i kontrast til hans autokratiske ledelse av Renamo. Han kritiserte ofte Frelimo for maktkonsentrasjon, korrupsjon og manglende vilje til fred, men selv truet han tidvis med å gjenopplive krigen og «dele landet».

Dhlakama ledet omgjøringen av Renamo fra gerilja til et politisk parti, men uten å gjøre transformasjonen fullstendig: I henhold til fredsavtalen i 1992 beholdt Dhlakama en gruppe menn under våpen i det sentrale Mosambik, angivelig for å være hans «presidentgarde».

Mellom 2013 og 2016 ble denne styrken kjernen i en ny oppblussing av kampene mellom myndighetene og Renamo. Etter at Dhlakama hadde fungert fritt og åpent som partileder siden 1992, fryktet han fra 2013 for sitt liv, og overlevde flere attentatforsøk.

I 2013 flyttet Dhlakama residens og politiske sete til innlandsdistriktet Gorongosa i det sentrale Mosambik, med store og tykke bushskogområder. Fra 2015 til sin død i 2018 oppholdt han seg i skjul i Gorongosa, i en symboltung likhet med borgerkrigsperioden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.