Arendal lufthavn, Gullknapp

Arendal lufthavn Gullknapp
Av .

Arendal lufthavn, Gullknapp, er en sivil privateid flyplass beliggende i Froland kommune, om lag 10 kilometer fra Arendal. Flyplassen eies av Gullknapp AS, med Arendal Fossekompani, Arendal kommune og Froland kommune som hovedaksjonærer.

Historie

I Arendalsområdet har det siden 1930-årene vært et ønske om etablering av en flyplass for regionen. Når en flyplass for Sørlandet skulle etableres, var Arendal et av tre alternativer, men Kjevik ved Kristiansand ble valgt.

I 1970-årene ønsket Aust-Agder fylkeskommune å riste liv i planene om en ny regional flyplass. Det ble ervervet grunn til flyplass på Løddesøl, men disse planene ble stoppet. I 1984 ble det kjøpt ny grunn, denne gangen på Gullknapp. Anlegget ble prosjektert, og man fant grunnlag for en lokal flyplass, med muligheter for utvidelse i framtiden. En rullebane på 500 meter ble etablert, og ikke lenge etter kunne de første flyene ta av.

I ettertid er rullebanen og infrastrukturen blitt utvidet, og banelengden teller nå 1 199 meter. Lufthavnselskapet har planer klare for utvidelse til over 2 000 meter, dersom de finner grunnlag for dette på et senere tidspunkt.

Arendal lufthavn, Gullknapp ble offisielt åpnet av statssekretær Tom Cato Karlsen 17. juni 2017.

Fremtidig rutedrift

Lufthavnen benyttes av fly-, modellfly- og fallskjermklubb.

Det første jetflyet landet på Gullknapp i 2008, og lufthavnselskapet ønsker at Gullknapp skal benyttes til charter- og taxiflygning i årene som kommer.

Flyselskapet Sun-Air og lufthavnselskapet inngikk en intensjonsavtale om å starte ruteflyging Arendal–Oslo fra august 2019. I avtalen stilte flyselskapet en del betingelser, blant annet angående rullebanelengde og oppgradering av veien inn til lufthavnen, som gjorde at avtalen ikke ble satt i drift. Også Danish Air Transport (DAT) har vært inne i bildet i forhold til en eventuell flyrute fra Gullknapp.

Lufthavnen mottok i mars 2018 ny teknisk og operativ godkjennelse fra Luftfartstilsynet, som gir lufthavnen rett til å kunne opereres med flytyper som tar opp til 50 passasjerer.

Flyskole

OSM Aviation Academy startet høsten 2018 flyskole på Gullknapp. Selskapet har også etablert seg i USA, og la i 2019 inn en ordre på 60 elektriske fly, og med det ønsker de å bli ledende på opplæring av piloter med fly som har miljøvennlig drift.

Dronesenter

Ved lufthavnen er det etablert et internasjonalt dronesenter med testanlegg og kompetanse på droneflygning. Blant annet benytter kraftselskap dronesenteret til å lære mer om hvordan de kan overvåke kraftlinjer ved hjelp av droner.

Nøkkeldata

  • ICAO: ENGK
  • IATA:
  • Betjening: AFIS
  • Rullebane (TODA): 1200/1200 meter

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg