Faktaboks

Arata Isozaki
Født
23. juli 1931, Ōita, Japan

For Arata Isozaki betydde postmodernismen frigjøring av arkitekturen fra alle samfunnsmessige sammenhenger, og han eksperimenterte derfor med forskjellige formuttrykk. Palau Sant Jordi ble bygd i 1990 til de olympiske sommerlekene i Barcelona.

Av .

Artikkelstart

Arata Isozaki er en japansk arkitekt. Han samarbeidet tidlig med Kenzo Tange i Tokyo, og regnes som en av de ledende i generasjonen av japanske arkitekter som etterfulgte Tange.

Han har vært opptatt av samspillet mellom form og produksjonsprosedyrer, både vestlige og østlige. Han inntar en kritisk posisjon i forhold til tradisjonen, men man ser en konsekvens i hans revisjon av dogmene innen den moderne arkitekturen, noe som er tydelig når han kombinerer ulike stiluttrykk fritt, som i stadionet Palau Sant Jordi, bygd i 1990 til de olympiske sommerlekene i Barcelona, Kitakyushu konferansesenter (1990) og Disneyhovedkvarteret i Buena Vista, Florida (1991).

Av hans andre kjente bygg kan Det japanske kunstsenteret i Kraków, Polen (1994), Konserthuset i Kyoto (1995) og museet Domus. Casa del hombre i La Coruña, Spania (1995) nevnes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg