Kenzo Tange

Faktaboks

Kenzo Tange
Født
1913
Død
2005
Gjennom en rekke prosjekter i flere land markerte Kenzo Tange seg som en fornyer av den modernistiske tradisjonen i retning av et mer figurativt formspråk, som Fuji TV-bygningen i Tokyo.
Av .
St. Mary-katedralen i Tokyo i byens største katolske kirke.
Kenzo Tange var en ruvende skikkelse i hele etterkrigstiden og hans rådhusbygning i Tokyo (1991) viser hans evne til å skape arkitektur som vekker oppmerksomhet. Bygningen er formet over det kompositoriske skjemaet til Notre-Dame i Paris, men har også en skulpturering av bygningsformen som peker tilbake på de amerikanske art deco-skyskraperne.

Kenzo Tange var fra 1950-årene den ledende arkitekt i Japan, og har vært skoledannende i moderne arkitektur. Bildet viser sportshallen og svømmehallen i Yoyogi, bygd for de olympiske leker i Tokyo i 1964.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Kenzo Tange var en japansk arkitekt. Han var fra begynnelsen av 1950-årene den ledende arkitekten i Japan, og var skoledannende i langt videre kretser.

Han var utdannet ved universitetet i Tokyo, og var lektor her fra 1946. Han underviste ved universitetet i Tokyo og ved Massachusetts Institute of Technology, USA. Tange ble tildelt Pritzker-prisen, verdens fremste arkitekturpris, i 1987.

Arkitektur

Kenzo Tange arbeidet først med konstruksjoner av utkragede og synlig opplagrede bjelker i betong, som i politihuset i Takematsu (1958), hvor han bygde på japanske tretradisjoner. Senere viste han også evne til å mestre friere former, som i sportshallen i Yoyogi (1964), som ble bygget for de olympiske sommerleker i Tokyo. Han var hovedarkitekt for verdensutstillingen i Osaka i 1970. Gjennom en rekke prosjekter i flere land markerte han seg som en fornyer av den modernistiske tradisjonen i retning av et mer figurativt formspråk, som Fuji fjernsynsbygning i Tokyo.

Hans enkle og verdige Fredsmonument og museum i Hiroshima (1949–1955) må fremheves blant hans tidlige arbeider. Han var inspirert av Le Corbusier og søkte å kombinere hans arkitektur med elementer fra tradisjonell japansk trearkitektur, utført av ubehandlet armert betong. Noen typiske eksempler er Tokyo rådhus (1955–1958); Kurashaki rådhus og Kagawa prefekturbygning i Takamatsu (1958). Av hans tallrike bygg kan ellers nevnes Yamanashi presse- og radiosenter i Kofu (1961–1967), Olympiastadion i Tokyo (1964), St. Mary-katedralen i Tokyo (1964), Shizuoka-tårnet i Tokyo (1967) og utvidelse av Minneapolis Art Museum (1975).

Byplanlegging

Tange er også kjent som byplanlegger; i 1961 la han frem en utopisk plan for utvidelse av Tokyo, med bebyggelse flytende på vannet, en plan som vakte internasjonal oppsikt. I 1965 vant han konkurransen om gjenoppbygging av den jordskjelvrammede byen Skopje i det tidligere Jugoslavia, nå hovedstad i Makedonia. I 1984 laget han en plan for utvidelse av Bologna, men denne ble umiddelbart lagt på hyllen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gullik Kollandsrud: Kenzo Tange, «Byggekunst» 1959 ss. 50–56;
  • Per Cappelen: Om grunnlinjen – og en plan for Tokyo 1960, «Byggekunst» 1961 ss. 222–30;
  • Udo Kultermann: Kenzo Tange 1945–65, Zürich 1970.
  • Seng Kuan (red.): Kenzo Tange: Architecture for the World, 2012

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg