Kenzo Tange var fra 1950-årene den ledende arkitekt i Japan, og har vært skoledannende i moderne arkitektur. Bildet viser sportshallen og svømmehallen i Yoyogi, bygd for de olympiske leker i Tokyo i 1964.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Kenzo Tange, japansk arkitekt. Utdannet i Tokyo. Var fra begynnelsen av 1950-årene den ledende arkitekt i hjemlandet, og var skoledannende i langt videre kretser. Han underviste ved universitetet i Tokyo og ved Massachusetts Institute of Technology, USA. Tildelt Pritzker-prisen 1987.

Han arbeidet først med konstruksjoner av utkragede og synlig opplagrede bjelker i betong, som i politihuset i Takematsu (1958), hvor han bygde på japanske tretradisjoner. Senere viste han også evne til å mestre de friere former, som i sportshallen i Yoyogi (1964), bygd for de olympiske sommerleker i Tokyo. Han var hovedarkitekt for verdensutstillingen i Osaka 1970. Gjennom en rekke prosjekter i flere land markerte han seg som en fornyer av den modernistiske tradisjonen i retning av et mer figurativt formspråk, som Fuji fjernsynsbygning i Tokyo.

Tange er også kjent som byplanlegger; 1961 la han frem en utopisk plan for Tokyo, og 1965 vant han konkurransen om gjenoppbygging av den jordskjelvrammede byen Skopje i det tidligere Jugoslavia, nå hovedstad i Makedonia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.