Kenzo Tange

Faktaboks

Kenzo Tange
født:
1913
død:
2005

Kenzo Tange var fra 1950-årene den ledende arkitekt i Japan, og har vært skoledannende i moderne arkitektur. Bildet viser sportshallen og svømmehallen i Yoyogi, bygd for de olympiske leker i Tokyo i 1964.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kenzo Tange, japansk arkitekt. Utdannet i Tokyo. Var fra begynnelsen av 1950-årene den ledende arkitekt i hjemlandet, og var skoledannende i langt videre kretser. Han underviste ved universitetet i Tokyo og ved Massachusetts Institute of Technology, USA. Tildelt Pritzker-prisen 1987.

Han arbeidet først med konstruksjoner av utkragede og synlig opplagrede bjelker i betong, som i politihuset i Takematsu (1958), hvor han bygde på japanske tretradisjoner. Senere viste han også evne til å mestre de friere former, som i sportshallen i Yoyogi (1964), bygd for de olympiske sommerleker i Tokyo. Han var hovedarkitekt for verdensutstillingen i Osaka 1970. Gjennom en rekke prosjekter i flere land markerte han seg som en fornyer av den modernistiske tradisjonen i retning av et mer figurativt formspråk, som Fuji fjernsynsbygning i Tokyo.

Tange er også kjent som byplanlegger; 1961 la han frem en utopisk plan for Tokyo, og 1965 vant han konkurransen om gjenoppbygging av den jordskjelvrammede byen Skopje i det tidligere Jugoslavia, nå hovedstad i Makedonia.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg