Faktaboks

Offisielt navn
Alna Chem. Fabriker
Også kjent som

Alna chemiske Fabriker

Stiftet
1859
Nedlagt
1969
Brosjyre med råd om maling fra Alna Chem. Fabriker.

Alna Chem. Fabriker var en produsent av maling, fernisser og beisAlna i Oslo. Firmaet ble etablert av Jacob Jacobsen, en foregangsperson i norsk malingsindustri.

Bakgrunn

Jacob Jacobsen

Jacob Jacobsen (1828—1915) ønsket som ung å bli kunstmaler. Han flyttet til hovedstaden med ønske om å få Adolph Tidemand og Hans Gude som læremestere. De var på stipendreiser i Europa på daværende tidspunkt.

Siden Jacobsen hadde dårlig økonomi, gikk han i lære hos en malermester. Kveldene ble tilbrakt på en tegneskole for å skaffe seg elementære grunnkunnskaper i faget. I 1852 gikk flyttelasset til Dresden for å studere til dekorasjonsmaler. Etter tre år var han igjen tilbake til Norge. I 1855 startet Jacobsen som fargehandler i Skien.

Etablering av flere firmaer

I 1859 fikk Jacobsen borgerbrev og etablerte samme år A/S Jacobsens Farveudsalg, som da var landets første spesialforretning i maler- og fargevarer. Tre år senere opprettet han den første fargemøllen i landet, Christiania Farvemølle, til riving av malerfarge etter engelsk mønster.

I 1870 fulgte Den Norske Fernisfabrik, Nordens første fernissfabrikk, bygget på Malmøya. Denne fabrikken ble i 1878 flyttet til Alna. Samme år kjøpte firmaet eiendommen Alna Søndre. Fabrikken flyttet dit i 1879, og i den forbindelse grunnla Jacobsen samtidig Alna Chem. Fabriker. Fra århundreskiftet ble også Alna chemiske Fabriker brukt vekselvis om hverandre.

Alna Chem. Fabriker

Brosjyre med Cedrol fargeprøver.

Tidlig på 1900-tallet hadde Alna Chem. Fabriker et rikt utvalg. Nevnes kan lakkfernisser for blikk og jern i mange kulører, sykkel-lakk, etikett-lakk, spillkort-lakk, fiolin-lakk, litograf-ferniss og mye mer. Med tanke på utvalget kan det se ut som fabrikken leverte mange typer lakk til spesialiserte bedrifter.

Forandringer i navn og eierstruktur

A/S Jacobsens Farveudsalg var helt til 1964 morselskapet til Alna Chemiske Fabriker A/S. På generalforsamlingen i selskapet ble det besluttet at Jacobsens Farveudsalg skulle slettes fra handelsregisteret samtidig som Alna Chemiske Fabriker A/S ble en direkte fortsettelse av A/S Jacobsens Farveudsalg.

I 1967 overtok Brødrene Krefting A/S aksjemajoriteten i Alna Chemiske Fabriker. Virksomheten fortsatte samtidig under eget navn. I 1969 gikk Alna Chemiske Fabriker inn i det nye selskapet Stabil Alna A/S, sammen med Stabil Maling og Lakkfabrikk A/S.

I 1987 innledet Kreftinggruppen forhandlinger med malingsfabrikken IFA A/S om fusjon. Året etterpå fikk det sammenslåtte selskapet navnet IFA-Alna. I slutten av 1980-årene ble fabrikken på Alna solgt til svenske Akzo Nobel.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Munsterhjelm, Ida (1959). 100 farverike år, 1859-1959 : A/S Jacobsens farveudsalg, Alna chem. fabriker, Jacobsens trykkfarvefabrikk, Bedriften
  • Schjørn, Fr. (1934). A/S Jacobsens Farveudsalg gjennem 75 år : 1859—1934 21. april, Jacobsens Farveudsalg

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg