Malmøya

Artikkelstart

Malmøya er en øy i Oslo, Oslos største øy på 550 dekar. Den ligger i bydelen Nordstrand, i Bunnefjorden utenfor Bekkelaget, skilt fra Ormøya ved Malmøysundet. Det er broforbindelse til Ormøya og videre til fastlandet.

Malmøya og den utenforliggende Malmøykalven tilfalt Mariakirken i 1307 som gave og ble senere krongods. Tidlig på 1800-tallet ble den utparsellert til landsteder, som nå er villastrøk. Det er også anlagt en camping- og badeplass for bevegelseshemmede.

Malmøykalven er en liten øy (98 dekar) utenfor Malmøya. Den ble utbygd som feriested fra 1880-årene, og 1916–1946 var øya eid av Ullevål sykehus som her hadde hjem for skrofuløse (tuberkuløse) barn.

Store deler av øya ble fredet i 1979. Formålet med fredningen var å bevare de verdifulle geologiske og botaniske forekomstene samt fuglelivet på enkelte av skjærene. Geologisk er øya særlig kjent for sine enestående fossiler fra silurtiden. I 2008 ble det opprettet tre verneområder på øya: Malmøya brygge naturminne, Malmøya og Malmøykalven naturreservat og Nordre Malmøya naturreservat.

Navnet kommer av malm i betydningen 'sandmo'.

Kart

Malmøya
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg