Akzo Nobel

Akzo Nobel er et nederlandsk kjemisk industrikonsern. Konsernet ble grunnlagt i 1969 som Akzo ved sammenslutningen av Algemene Kunstzijde Unie og Koninklijke Zout-Organon. Det nåværende navnet ble til etter fusjonen med svenske Nobel Industrier i 1994. Konsernet har produksjon i over 80 land innen områdene kjemikalier, maling, lakk og lim. Hovedkontoret ligger i Arnhem.

Akzo Nobel er en av verdens største produsenter av salt og verdens største produsent av maling og andre produkter for overflatebehandling (merker som Sikkens, Sadolin, Nordsjö, Schönox, Casco). Konsernet hadde tidligere også farmasøytisk industri gjennom selskapet Organon, som ble grunnlagt i 1923, og som ble solgt til amerikanske Schering-Plough Corporation i 2007. Med i salget fulgte virksomheten innen veterinærmedisin i selskapene Intervet, som ble grunnlagt i 1969, og Diosynth.

Konsernet hadde en omsetning på ca. 14,5 milliarder euro og 35 700 ansatte i 2017. Akzo Nobel overtok i 2008 det britiske kjemikonsernet ICI (Imperial Chemical Industries).

Virksomhet i Norge

I Norge har Akzo Nobel kjemifabrikker (Eka Chemicals) i Rana (startet i 1990, natriumklorat) og Rjukan (hydrogenperoksid). Norbio i Bergen (vaksiner) ble overtatt av Intervet i 1993, og er nå en del av Schering-Plough.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg