Akzo Nobel

Artikkelstart

Azko Nobel er et nederlandsk kjemisk industrikonsern innen områdene kjemikalier, maling, lakk og lim. Konsernet ble grunnlagt i 1969 som Akzo ved sammenslutningen av Algemene Kunstzijde Unie og Koninklijke Zout-Organon. Det nåværende navnet ble til etter fusjonen med svenske Nobel Industrier i 1994.

Akzo Nobel er en av verdens største produsenter av salt og verdens største produsent av maling og andre produkter for overflatebehandling, med varemerker som Sikkens, Sadolin, Nordsjö, Schönox og Casco. Konsernet hadde tidligere også farmasøytisk industri gjennom selskapet Organon, som ble grunnlagt i 1923, og som ble solgt til amerikanske Schering-Plough Corporation i 2007. Med i salget fulgte virksomheten innen veterinærmedisin i selskapene Intervet, som ble grunnlagt i 1969, og Diosynth. Akzo Nobel overtok i 2008 det britiske kjemikonsernet ICI (Imperial Chemical Industries).

I 2020 hadde konsernet en omsetning på omtrent 8,5 milliarder euro og rundt 32 00 ansatte. Hovedkontoret ligger i Arnhem i Nederland.

Virksomhet i Norge

I Norge har Akzo Nobel kjemifabrikk under navnet Eka Chemicals i Rjukan, hvor det produseres hydrogenperoksid. I perioden 1990-2009 ble det også produsert natriumklorat i Rana. Norbio i Bergen (vaksiner) ble overtatt av Intervet i 1993.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg