Yrkesopplæringsnemnda er et fylkeskommunalt organ som styrer lærlingordningen og fagprøvene og gir råd om hvilket opplæringstilbud fylkeskommunen skal gi. Det er i yrkesopplæringsnemnda det viktige partssamarbeidet i yrkesopplæringen foregår.

Sammensetning og rolle

Opplæringsloven regulerer nemndenes sammensetning og rolle. Hver fylkeskommune oppnevner egen nemnd, som skal ha et flertall av medlemmer fra partene i arbeidslivet.

Nemnda er et rådgivende organ, men deres råd skal etter opplæringsloven tillegges vekt. Den skal bestå av medlemmer med bred innsikt i hele fag- og yrkesopplæringen samt i nærings- og sysselsettingsspørsmål. Det skal også være minst ett medlem som representerer elever, lærlinger eller andre kandidater i yrkesopplæringen.

Nemndene uttaler seg i saker som fylkeskommunen er pliktig til å legge frem for nemnda, for eksempel saker om godkjenning av lærebedrifter og fylkeskommunens kvalitetssystemer i fag- og yrkesopplæringen. Nemndene kan også vurdere hvordan samhandlingen mellom skoler og lærebedrifter kan forbedres, og hvordan kompetanseutvikling kan sikres i regionen. Samarbeid med fylkeskommuneadministrasjonen er sentralt for å basere rådene på kunnskap om forhold i yrkesopplæringen og andre relevante forhold som spiller inn på opplæringen.

Samarbeid om yrkesopplæringen

I Norge er fag- og yrkesopplæring et samarbeid mellom det offentlige og arbeidstakerne og arbeidsgivernes organisasjoner. Dette kalles trepartssamarbeidet. Opplæringen skjer delvis i skole og delvis i bedrift, noe som medfører at fagopplæringen er et felles ansvar. Organisasjonene i arbeidslivet har derfor en sentral rolle i styringen og utviklingen av fagopplæringen.

I tillegg til yrkesopplæringsnemnda har hvert fagområde i yrkesopplæringen et faglig råd. Videre skal Samarbeidsrådet for yrkesopplæring (SRY) som oppnevnes av Utdanningsdirektoratet gi råd til Kunnskapsdepartementet og bidra til samarbeid mellom aktører for fag- og yrkesopplæringen nasjonalt, lokalt og regionalt og mellom ulike bransjer og sektorer. Opplæringskontorene er også en viktig del av dette systemet, ettersom de formidler og koordinerer samarbeid mellom bedrifter i rekrutteringen av og opplæringen av lærlinger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg