Alfred Reginald Radcliffe-Brown

Faktaboks

Alfred Reginald Radcliffe-Brown

A.R. Radcliffe-Brown

Uttale
rˈædklif braun
Født
17. januar 1881, Birmingham, Storbritannia
Død
24. oktober 1955, London, Storbritannia

Artikkelstart

Alfred Reginald Radcliffe-Brown var en britisk sosialantropolog. Han var en av grunnleggerne av den moderne sosialantropologi.

Radcliffe-Brown var utdannet i Cambridge, gjorde deretter feltstudier på Andamanøyene og i Vest-Australia i årene 1906–1912. Han var professor blant annet i Cape Town, Sydney, Chicago (1931–1937) og Oxford (1937–1946). Under sitt opphold i USA gjorde han en viktig innsats ved å introdusere sosialantropologi som disiplin til amerikanske forskningsmiljøer.

I The Andaman Islanders (1922) utførte Radcliffe-Brown et banebrytende arbeid ved å legge Émile Durkheims sosiologiske synsmåter til grunn for analysen av mytologi, religion og ritualer, og ved å skape nye retningslinjer for tolkningen av rituelle og mytiske symboler. Hans analyser av australsk stammeorganisasjon, The Social Organization of Australian Tribes (1930), ble grunnleggende for det sosialantropologiske studiet av sosial struktur, særlig av slektskapsbaserte organisasjonsformer.

I sitt teoretiske syn var Radcliffe-Brown for øvrig inspirert av naturvitenskapenes eksakte metoder, og mente at samfunnsvitenskapenes mål måtte være å komme frem til lovmessigheter i sosialt liv av samme type som naturlovene. Selv om dette synet ikke slo igjennom i faget, har hans klare analytiske arbeider dannet et teoretisk grunnlag som har preget samfunnsforskningen og åpnet veien for mer dynamisk, moderne teori.

Andre verker var blant annet artikkelsamlingene Structure and Function in Primitive Society (1952), A Natural Science of Society (1957) og Method in Social Anthropology (1958).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg