Alassane Ouattara

Alassane & Dominique Ouattara.
President Alassane Ouattara med sin franskfødte kone Dominique under et besøk i England i 2012. av /Wikimedia Commons. Open Government Licence v1.0

Alassane Ouattara, politiker, og fra 2010, president i Elfenbenskysten. Ouattara ble født 1. januar 1942 i landsbyen Dimbokro, inn i en muslimsk familie med røtter i nabolandet Burkina Faso. Dette ble lenge brukt mot han av politiske motstandere, for å forhindre han i å bli valgt til landets president. Alassane Ouattara ble dermed utestengt fra videre politisk avansement for en lang periode.

Politisk bakgrunn

Henri Konan Bédié var, som president i nasjonalforsamlingen da landsfaderen Félix Houphouët-Boigny døde, den som var satt til å overta som president. Likevel var det Ouattara som hadde jobbet tettest sammen med Houphouët-Boigny, først som formann for en president-nedsatt komite for økonomisk fornyelse, og deretter som Houphouët-Boignys statsminister. Det var derfor lite tvil om at han var sett på som en uoffisiell ‘kronprins’.

Under Houphouët-Boignys tid som president, var det offisiell politikk at alle som var vokst opp i Elfenbenskysten var å betrakte som statsborgere. Ouattaras opphav var derfor aldri noe tema inntil etter hans død i 1993, og etter at Bédié som president hadde innført politikken ‘Ivoirité’, der alle som ikke var av direkte ivoriansk avstamming ble forhindret fra å stille til valg som president.

Til tross for at Ouattara i praksis var utestengt, stilte han til valg som presidentkandidat for et nystartet parti ved valget i 1995, der Bédié gikk av med seieren. Ouattara søkte deretter ‘tilflukt’ som viseadministrerende direktør for IMF i Washington, men returnerte til aktiv politisk virksomhet i Elfenbenskysten i 1999.

Karriere

Ouattara hadde, med sin doktorgrad i økonomi, hatt en rekke verv også før den tid. Fra 1968 til 1973 jobbet han som økonom i det internasjonale pengefondet, IMF i Washington, en jobb han neppe hadde fått uten støtte hjemmefra.

Senere jobbet han som økonom og deretter som direktør for Afrika-departementet i BCEAO – den vestafrikanske utviklingsbanken for fransktalende land innen ECOWAS.

I 1987 var han en kort tid rådgiver for IMF, før han i 1988 fikk stillingen som sjef for BCEAO. Til tross for at Ouattara ubestridt var vel kvalifisert, er det liten grunn til å tro at han hadde nådd disse posisjonene uten støtte fra regimet i Elfenbenskysten.

Videre politisk utvikling

I 1999 opplevde Elfenbenskysten et militært statskupp der generalen Robert Guéï kom til makten. Året etter ble han overtalt til å holde nyvalg. Alassane Ouattara ble igjen nektet å stille til valg som president. Da Laurent Gbagbo vant valget, nektet Guéï å gi fra seg makten, nye kamper utspilte seg, Guéï ble drept, og Gbagbo ble innsatt som president.

Mellom de politiske motstanderne Gbagbo og Ouattara utspilte det seg en ‘kald krig’ gjennom hele 2000-tallet. Nord i landet gikk en muslimsk opprørsbevegelse til væpnet kamp. Bevegelsen var basert på folk som følte seg utestengt fra politisk aktivitet gjennom Bedies fokus på ‘Ivoirité’. Dette ledet i sin tur til borgerkrig og en de facto splittelse av landet i to deler, der den nordlige delen tok Bouaké som sitt hovedkvarter.

Ouattara ble i 2002 formelt tildelt statsborgerskap, men på grunn av borgerkrigen og direkte personlige trusler, ble Ouattara tvunget til å forlate landet. Bare en utplassering av fredsbevarende FN styrker som buffersone mellom de to stridende parter hindret videre borgerkrig. Ouattara forble i sterk opposisjon til Gbagbo og hans politikk og hans lojalitet lå hos opprørsbevegelsen i nord. Senere, etter sin retur til landet i 2006, spilte Ouattara en aktiv rolle i diverse forhandlinger mellom de stridende parter.

Ouattara som president

Det var ikke før ved valget i 2010 at Alassane Ouattara endelig oppnådde politisk suksess med sin internasjonalt anerkjente seier. Til tross for dette, erklærte Gbagbo seg igjen som vinner. Etter en ny væpnet konflikt, der Gbagbo aktiviserte sine tilhengere med politiske ungdomsbander som gikk amok i Abidjan, så Frankrike seg nødt til å gripe inn med militære styrker for å gjenopprette ro og orden og for å beskytte egne borgere i landet. Dette ledet i sin tur til konfrontasjon med og arrestasjon av Gbagbo, og senere til innsettelse av Ouattara som president, mens Gbagbo etter hvert ble overført til den internasjonale domstolen i Haag.

Ouattara har brukt sin første periode som president i Elfenbenskysten til å fokusere på gjenoppbygging og investering i infrastruktur-prosjekter for å legge grunnlaget for ny økonomisk vekst. Det hjalp også Ouattara at han, som sin politiske læremester, Houphouët-Boigny, har inntatt en mye mere forsonende holdning til Frankrike etter Gbagbos radikale holdning og politikk overfor Frankrike og dets økonomiske interesser i Elfenbenskysten. Med sitt gode forhold til internasjonale organisasjoner, inklusive det internasjonale pengefondet, ble Ouattara i stand til å sikre landet økonomisk støtte til gjenoppbyggingen av landet. Som et uttrykk for sin suksess, ble en ny bro ferdigstilt i Abidjan og den afrikanske utviklingsbanken returnerte til Abidjan fra sitt eksil i Tunisia.

Ouattara gjenvalgt

Ved landets presidentvalg i oktober 2015, ble Ouattara gjenvalgt, basert på det han hadde utrettet under sin første periode, men også på grunn av politisk splittelse blant opposisjonen og mangel på en realistisk opposisjonskandidat. Med et forsterket mandat fra velgerne, fortsetter Ouattara sine økonomiske utviklingsplaner for landet. Elfenbenskystens økonomiske vekst og utvikling er forventet å fortsette med den økonomi-utdannede Alassane Ouattara som president under hans andre 5-års periode frem til 2020.

Kommentarer (1)

skrev Gunn Hild Lem

Hei Morten, jeg vil gjerne ha denne artikkelen, men kan du kutte den ned til 5000 tegn med mellomrom og legge inn noen mellomtitler? Den var spennende, men veldig lang. Har du forresten lyst til å bli fagansvarlig for Elfenbenskysten? :-) Først og fremst trenger vi en fullstendig landartikkele, ellers ser det ut til at du allerede har gjort deg kjent med kategorien. Alt godt i det nye året fra Gunn Hild

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg