Henri Konan Bédié

Faktaboks

Henri Konan Bédié
Uttale
bédiˈé
Født
5. mai 1934

Artikkelstart

Henri Konan Bédié, ivoriansk politiker, utdannet økonom, president i Elfenbenskysten fra 1993 til 1999.

Bédié har utdannelse fra Frankrike. Han var ambassadør til USA og Canada i årene 1960–1966. Senere hadde han ulike ministerposter. Han var finansminister i årene 1968–1975.

President

Som nasjonalforsamlingens president (1980–1993) ble Bédié den som i henhold til grunnloven overtok som Elfenbenskystens president da Houphouët-Boigny døde i 1993. Bédiés posisjon som president ble bekreftet ved valg i 1995. Han satt deretter ved makten til han ble styrtet i et kupp i 1999, da generalen Robert Guéï tok over.

Uten den samme politiske maktbase og populære oppslutning som Houphouët-Boigny hadde hatt, satset Bédié på sin maktbase i den sørlige og østlige delen av landet. Han innførte en omstridt politikk omtalt som «Ivoirité», der de som ikke kunne vise til å være født av ivorianske foreldre ble forhindret i å delta i ivoriansk politikk. Denne politikken fratok også Ouattara, Bédiés fremste politiske rival, muligheten til å stille til valg som president.

Til tross for forsøk på modernisering og videre økonomisk utvikling, kom Bédié til å regjere under en periode med økende sosiale og politiske spenninger og anklager om økt korrupsjon.

Siden Ouattaras gjenvalg som president høsten 2015 har Bédié i praksis fungert som visepresident, som leder for partiet PDCI-RDA i koalisjon med Ouattaras parti RDR fra 2012.

En ny bybro i Abidjan, åpnet 16. desember 2014, er oppkalt etter Henri Konan Bédié.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg