Henri Konan Bédié, ivoriansk politiker, utdannet økonom, president i Elfenbenskysten fra 1993 til 1999.

Bédié har utdannelse fra Frankrike. Han var ambassadør til USA og Canada 1960-66. Senere hadde han ulike ministerposter. Han var finansminister 1968–75.

Som nasjonalforsamlingens president (1980–93) ble Henri Konan Bédié den som i henhold til grunnloven overtok som Elfenbenskystens president da Houphouët-Boigny døde i 1993. Bédiés posisjon som president ble bekreftet ved valg i 1995. Han satt deretter ved makten til han ble styrtet i et kupp i 1999, da generalen Robert Guéï tok over.

Uten den samme politiske maktbase og populære oppslutning som Houphouët-Boigny hadde hatt, satset Bédié på sin maktbase i den sørlige og østlige delen av landet. Han innførte en omstridt politikk omtalt som ‘Ivoirité’, der de som ikke kunne vise til å være født av ivorianske foreldre ble forhindret i å delta i ivoriansk politikk. Denne politikken fratok også Ouattara, Bédiés fremste politiske rival, muligheten til å stille til valg som president.

Til tross for forsøk på modernisering og videre økonomisk utvikling, kom Bédié til å regjere under en periode med økende sosiale og politiske spenninger og anklager om økt korrupsjon.

Siden Ouattaras gjenvalg som president høsten 2015 har Bédié i praksis fungert som visepresident, som leder for partiet PDCI-RDA i koalisjon med Ouattaras parti RDR fra 2012.

En ny bybro i Abidjan, åpnet 16. desember 2014, er oppkalt etter Henri Konan Bédié.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.