Laurent Gbagbo

Faktaboks

Laurent Gbagbo
Født
31. mai 1945
Bilde av President Laurent Gbagbo fra 7. august 2007.

Artikkelstart

Laurent Gbagbo, ivoriansk politiker, president i Elfenbenskysten i 2000–2010.

Gbagbo har bakgrunn fra opposisjonsbevegelsen i Elfenbenskysten, og ble i 1971 fengslet for sine opposisjonelle meninger. Etter en aktiv fagforeningskarriere var han i 1982–1988 i eksil i Paris.

I 1990 stilte han til valg som president og fikk 11 prosent av stemmene. Etter militærkuppet i 1999 deltok han i overgangsregjeringen, og han var en av få opposisjonskandidater som ble tillatt å stille opp i presidentvalget høsten 2000.

Etter valget avbrøt kuppgeneralen Robert Guéï opptellingen og erklærte seg selv som president, noe som utløste store opptøyer. Generalen forlot deretter landet, og Gbagbo erklærte seg deretter som vinner av presidentvalget.

Laurent Gbagbo var Elfenbenskystens president i 2000–2010, men møtte sterk motstand fra opprørere i størstedelen av denne perioden. Ved presidentvalget i 2010 erklærte Gbagbo seg først som vinner, mens uavhengige observatører erklærte at valget ble vunnet av Alassane Ouattara.

Konflikten mellom de to hadde over flere år utviklet seg til opprør og borgerkrigslignende tilstander, der landet i en periode i praksis var delt i to med Bouaké som opprørshovedstad i den nordlige halvdelen av landet. Etter blodige kamper i og rundt Abidjan, der franske soldater til slutt var innblandet, ble Gbagbo arrestert og Alassane Ouattara innsatt som president.

Kommentarer (2)

skrev Jon Richardsen

Det er en skrivefeil i artikkelen. I siste setning er Gbagbo skrevet som Gbabo

svarte Anne Eilertsen

Takk skal du ha, feilen er nå rettet. Vennlig hilsen Anne i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg