Bilde av President Laurent Gbagbo fra 7. august 2007.

Laurent Gbagbo pendant les défilés militaires lors de la Fête de l'Indépendance de la Côte d'Ivoire. av WaveMaster/Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0

Laurent Gbagbo, ivoriansk politiker, president i Elfenbenskysten fra 2000-2010.

Gbagbo har bakgrunn fra opposisjonsbevegelsen i Elfenbenskysten, og ble i 1971 fengslet for sine opposisjonelle meninger. Etter en aktiv fagforeningskarriere var han 1982–88 i eksil i Paris.

I 1990 stilte han til valg som president og fikk 11 % av stemmene. Etter militærkuppet i 1999 deltok han i overgangsregjeringen, og han var en av få opposisjonskandidater som ble tillatt å stille opp i presidentvalget høsten 2000.

Etter valget avbrøt kuppgeneralen Robert Guéï opptellingen og erklærte seg selv som president, noe som utløste store opptøyer. Generalen forlot deretter landet, og Gbagbo erklærte seg deretter som vinner av presidentvalget.

Laurent Gbagbo var Elfenbenskystens president fra 2000-2010, men møtte sterk motstand fra opprørere i størstedelen av denne perioden. Ved presidentvalget 2010 erklærte Gbagbo seg først som vinner, mens uavhengige observatører erklærte at valget ble vunnet av Alassane Ouattara.

Konflikten mellom de to hadde over flere år utviklet seg til opprør og borgerkrigslignende tilstander, der landet i en periode i praksis var delt i to med Bouaké som opprørshovedstad i den nordlige halvdelen av landet. Etter blodige kamper i og rundt Abidjan, der franske soldater til slutt var innblandet, ble Gbabo arrestert og Alassane Ouattara innsatt som president.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.