Faktaboks

Laurent Gbagbo
Født
31. mai 1945
Laurent Gbagbo pendant les défilés militaires lors de la Fête de l'Indépendance de la Côte d'Ivoire.
Bilde av President Laurent Gbagbo fra 7. august 2007.

Laurent Gbagbo er en ivoriansk politiker, som var president i Elfenbenskysten i perioden 2000–2010. Før og under presidentperioden møtte han sterk motstand fra blant andre Alassane Ouattara. Etter valget i 2010, som Ouattara vant, ble Gbagbo arrestert. Han ble senere overført til Den internasjonale domstol i Haag anklaget for forbrytelser mot menneskeheten, men ble frikjent i 2019.

Opposisjonsleder

Gbagbo har bakgrunn fra opposisjonsbevegelsen i Elfenbenskysten, og ble i 1971 fengslet for sine opposisjonelle meninger. Etter en aktiv fagforeningskarriere oppholdt han seg i årene i 1982–1988 i eksil i Paris.

Presidentvalg og presidentperiode

I 1990 stilte han til valg som president og fikk 11 prosent av stemmene. Etter militærkuppet i 1999 deltok han i overgangsregjeringen, og han var en av få opposisjonskandidater som ble tillatt å stille opp i presidentvalget høsten 2000.

Etter valget i 2000 avbrøt kuppgeneralen Robert Guéï opptellingen og erklærte seg selv som president, noe som utløste store opptøyer. Generalen forlot deretter landet, og Gbagbo erklærte seg deretter som vinner av presidentvalget.

Laurent Gbagbo var Elfenbenskystens president i årene 2000–2010, men møtte sterk motstand fra opprørere i størstedelen av denne perioden. Ved presidentvalget i 2010 erklærte Gbagbo seg først som vinner, mens uavhengige observatører erklærte at valget ble vunnet av Alassane Ouattara.

Konflikten mellom de to hadde over flere år utviklet seg til opprør og borgerkrigslignende tilstander, der landet i en periode i praksis var delt i to med Bouaké som opprørshovedstad i den nordlige halvdelen av landet. Etter blodige kamper i og rundt Abidjan, der franske soldater til slutt var innblandet, ble Gbagbo arrestert i april 2011 og Alassane Ouattara innsatt som president en måned senere.

Rettsprosesser

Et halvt år senere, i november 2011, ble Gbagbo overført til Den internasjonale domstol i Haag anklaget for forbrytelser mot menneskeheten, deriblant drap, voldtekt og andre inhumane handlinger i forbindelse med volden som utspant seg i landet etter valget i 2010, der anslagsvis 3000 mennesker ble drept.

Gbagbo ble, sammen med medtiltalte Charles Blé Goudé, frikjent av Haagdomstolen i januar 2019. Etter en periode med videre restriksjoner på Gbagbos bevegelsesfrihet ble frifinnelsesdommen endelig opprettholdt den 31. mars 2021. Etter at myndighetene i Elfenbenskysten godkjente Gbagbos retur, returnerte Gbagbo til Abidjan den 17. juni 2021. En måned senere holdt Ouattara og Gbagbo et møte der fokus ble lagt på å skape nasjonal forsoning mellom de to tidligere rivalene og deres politiske bevegelser.

Etter å ha vært borte fra Elfenbenskysten i et tiår og etter at hans tidligere kone Simone Gbagbo hadde overtatt kontrollen med hans politiske parti Front Populaire Ivoirien (FPI), lanserte Gbagbo i oktober 2021 et nytt politisk parti han kalte Parti du Peuple Africain – Côte d'Ivoire (PPA-CI).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jon Richardsen

Det er en skrivefeil i artikkelen. I siste setning er Gbagbo skrevet som Gbabo

svarte Anne Eilertsen

Takk skal du ha, feilen er nå rettet. Vennlig hilsen Anne i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg