Aino Kallas var en finsk forfatter. Hun var blant det unge Finlands mest mondene og internasjonale forfattere, periodevis bosatt i St. Petersburg, Tallinn, London og Stockholm, og med en til dels dramatisk biografi.

Kallas skildret kjærligheten med stor intensitet i en rekke betydelige noveller. Hennes debut Lauluja ja balladeja (1897, «Sanger og ballader») hadde et sosialrealistisk preg og var fylt med indignasjon, mens senere verker, som Barbara von Tisenhusen (1923) var preget av nyromantisk melodrama med motiv fra finsk og estisk historie og folklore.

Hun utgav både romaner, skuespill, diktsamlinger, erindringer, essayer og litteraturstudier. I sin levetid ble hun oversatt til engelsk, tysk, fransk, nederlandsk, svensk, dansk, italiensk og ungarsk.

På norsk finnes Det kvite skipet og andre noveller (2001) og Gjennom eld og vatn (2009), bestående av de tre bøkene Barbara von Tisenhusen (1923), Presten i Reigi (Reigin pappi, 1926) og Vargbrura (Sudenmorsian, 1928). Alle er oversatt av Liv Hatle.

Romanen Reigin pappi ble filmet i Estland i 1978, og en opera over den samme romanen, komponert av Eduard Tubin, hadde premiere i 1979.

Aina Kallas var datter av folkloristen Julius Krohn og søster av forfatterne Helmi Krohn og Aune Krohn, komponisten Ilmari Krohn og folkloristen K.L. Krohn. Hun giftet seg i 1900 med den estiske diplomaten Oskar Kallas.

  • Liv Hatle. «Dødelig eros; frem i lyset : Aino Kallas». Bokvennen, nr 1, 2010
  • Liisi Huhtala. «Eros the slayer». The history of Nordic Womens literature, 2011

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.