Adrien Marie Legendre, fransk astronom og matematiker. Han var først professor ved École militaire (1775–80), ble i 1783 medlem av vitenskapsakademiet, var medlem av en rekke offentlige kommisjoner og Lagranges etterfølger i Bureau des longitudes.

Legendre skrev en rekke avhandlinger om himmellegemers form og tiltrekning. I en avhandling om beregningen av kometbaner (1805) bruker han for første gang minste kvadraters metode, som han oppdaget uavhengig av Carl Friedrich Gauss.

I 1787 ledet Legendre sammen med Jean-Dominique Cassini og Pierre F. A. Méchain en gradmåling for å bestemme den gjensidige beliggenhet av observatoriene i Paris og London.

Blant hans funksjonsteoretiske arbeider er Exercices de calcul intégral etc. (1807) og hans store verk over elliptiske integraler og funksjoner Traité des fonctions elliptiques (3 bd., 1827), siste bind skrevet som et tillegg for å fremstille Niel Henrik Abels og Carl Gustav Jacob Jacobis resultater. Hans Essai sur les nombres (1798) ble senere utvidet til den meget viktige lærebok Théorie des nombres. Legendre påvirket også utviklingen av undervisningen i elementær-geometri ved sin lærebok Éléments de la géométrie (1794), som fortrengte Evklids Elementer som enerådende lærebok.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.