Carl Gustav Jacob Jacobi

Faktaboks

Carl Gustav Jacob Jacobi
Uttale
jacˈobi
Født
1804, Potsdam
Død
1851, Berlin

Artikkelstart

Carl Gustav Jacob Jacobi var en tysk matematiker. Han var en meget allsidig matematiker. Jacobi beskjeftiget seg allerede i skoledagene med løsningen av femtegradsligningen. Han ga betydelige bidrag til tallteorien, læren om kjedebrøk, abelske funksjoner, variasjonsregningen og mekanikken. Hans navn er knyttet til en rekke resultater og begreper innen matematikken. Jacobi var bror av Moritz H. Jacobi, som oppfant galvanoplastikken.

Akademisk karriere og utgivelser

I 1827 ble han utnevnt til ekstraordinær professor, i 1829 ble ordinær professor i Königsberg. Jacobis samlede verker ble utgitt av vitenskapsakademiet i Berlin i 8 bd. (1881–91).

Elliptiske funksjoner

Hans første viktige arbeider behandlet de elliptiske funksjoner, et område der Abel på samme tid la ned et betydelig arbeid. Den bekjente kappestriden mellom disse to matematikerne bidrog vesentlig til den raske utviklingen av teorien for disse funksjonene. Jacobis hovedverk over elliptiske funksjoner, Theoria nova etc., ble trykt 1829.

Jacobideterminanten

Særlig må nevnes den jacobiske funksjonaldeterminant, vanligvis kalt jacobideterminanten, som består av de partielle deriverte av funksjonene i et funksjonssystem. Funksjonene er avhengig av hverandre bare når denne determinanten er null.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg