Adolf Thomsen, norsk organist og komponist. Thomsen var elev ved Friedrich Vogels organistskole i Bergen og av kantor Ferdinand G. Schedewy (1804–77) samme sted. Senere ble han elev av L. M. Lindeman i Oslo. Thomsen var organist i Hospitalskirken i Bergen fra 1879 og deretter fra 1883 til sin død organist i domkirken i Tromsø. Fra 1870 til 1882 var Thomsen leder for ikke mindre enn 11 kor og kvartetter i Bergen. Han døde under et opphold i Sandefjord der han også er begravet.

Av hans mest kjente korsanger kan nevnes “Når fjordene blåner” (1885, tekst John Paulsen), “Barndomsminne fra Nordland” (1903, tekst Elias Blix). Mange av Thomsens komposisjoner er utgitt, blant annet 10 mannskorsanger, 50 romanser og salmer, Mazurka for fiolin og klaver foruten en rekke komposisjoner som foreligger i manuskript, blant annet en rekke orgelstykker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

8. september 2011 skrev Hanne-Sofie Akselsen

Adolf Thomsen har ikke noe med John og Alfred Paulsens "Når fjordene blåner" å gjøre - dette er feil. Alfred Paulsen har skrevet den populære musikken og arrangementet for mannskor. Hvis Adolf Thomsen har laget en eventuell melodi til denne teksten, er den i så fall helt ukjent, og kan ihvertfall ikke sies å være populær!

mvh en dedikert mannskordirigent i Tromsø

8. september 2011 svarte Rune J. Andersen

Jeg skal sjekke dette nærmere. Tusen takk for reaksjonen.

Vennlig hilsen
Rune J. Andersen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.