Faktaboks

Adolf Thomsen
Født
7. oktober 1852, Bergen, Norge
Død
24. juli 1903, Sandefjord, Norge

Adolf Thomsen var en norsk organist og komponist.

Thomsen var elev ved Friedrich Vogels organistskole i Bergen og av kantor Ferdinand G. Schediwy (1804–1877) samme sted. Senere ble han elev av Ludvig Mathias Lindeman i Oslo. Thomsen var organist i Hospitalskirken i Bergen fra 1879 og deretter fra 1883 til sin død organist i domkirken i Tromsø. Fra 1870 til 1882 var Thomsen leder for ikke mindre enn 11 kor og kvartetter i Bergen. Han døde under et opphold i Sandefjord der han også er begravet.

Av hans mest kjente korsanger kan nevnes «Når fjordene blåner» (1885, tekst John Paulsen), «Barndomsminne fra Nordland» (1903, tekst Elias Blix). Mange av Thomsens komposisjoner er utgitt, blant annet 10 mannskorsanger, 50 romanser og salmer, Masurka for fiolin og klaver foruten en rekke komposisjoner som foreligger i manuskript, blant annet en rekke orgelstykker.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Adolf Thomsen
Historisk befolkningsregister-ID
pf01037546005788

Kommentarer (2)

skrev Hanne-Sofie Akselsen

Adolf Thomsen har ikke noe med John og Alfred Paulsens "Når fjordene blåner" å gjøre - dette er feil. Alfred Paulsen har skrevet den populære musikken og arrangementet for mannskor. Hvis Adolf Thomsen har laget en eventuell melodi til denne teksten, er den i så fall helt ukjent, og kan ihvertfall ikke sies å være populær! mvh en dedikert mannskordirigent i Tromsø

svarte Rune J. Andersen

Jeg skal sjekke dette nærmere. Tusen takk for reaksjonen.Vennlig hilsenRune J. Andersen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg