Faktaboks

Abdou Diouf
Født
7. september 1935, Louga, Senegal
Abdou Diouf
Abdou Diouf
Av /Mouvement des Entreprises de France 𝒲.
Lisens: CC BY SA 2.0

Abdou Diouf er en senegalesisk politiker. Han var president i Senegal i perioden 1981 til 2000.

Tidlig karriere

Abdou Diouf var sønn av en postmann og fikk muligheten til utdannelse. Etter noen år ved universitetet i Dakar ble han jusstudent ved Sorbonne- universitetet i Paris, Frankrike. Ved hjemkomst i 1960 fikk han jobb i det nylig uavhengige Senegals statsapparat der han raskt steg i gradene. I 1968 ble han industriminister, før han i 1970 ble forfremmet til statsminister av landets president Leopold Senghor.

Senghor gikk av i 1981, men ikke før han hadde utpekt Diouf til sin etterfølger. Diouf ble senere gjenvalgt til posten i 1983, i 1988 og i 1993.

Internasjonal politiker

Ved inngangen til 1990-tallet opplevde Diouf og hans regjering flere kriser. En grensedisputt med Mauritania utviklet seg til konflikt i 1989, og i 1990 tok separatister i Casamance sør i landet til våpen. Diouf forsøkte å forhandle seg ut av konfliktene og engasjerte seg også internasjonalt. I 1992 ble det inngått avtaler både med Mauritania og opprørene i Cassamance.

Alt i 1982 hadde Diouf tatt initiativ til konføderasjonen Senegambia, sammen med Gambia. Konføderasjonen eksisterte til 1989. I mellomtiden engasjerte den senegalesiske presidenten seg også i Organisasjonen for Afrikansk Enhet (OAE), en organisasjon der han var leder i to perioder. Utover 1990-tallet engasjerte han seg også i den regionale sammenslutningen Ecowas og G15-gruppen, som er en gruppe av utviklingsland som gir råd til gruppen av industrialiserte land, i G7. I hele sin presidentperiode ledet Diouf også Senegals sosialistparti.

På hjemmebane ble han flere ganger utfordret av opposisjonspolitikeren Abdoulaye Wade. I 2000 vant Wade presidentvalget. Etter å ha gått av som president har Diouf blant annet ledet Den internasjonale organisasjonen av frankofone stater (Organisation internationale de la francophonie).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg