Faktaboks

Abdoulaye Wade
Født
29. mai 1926, Kébémer
Abdoulaye Wade
Abdoulaye Wade var president i Senegal fra 2000 til 2012.
Av /UN Photo.

Abdoulaye Wade er en senegalesisk politiker og jurist som var president i Senegal fra 2000 til 2012. Wade går under kallenavnet 'den gamle' ('Gourgi' på wolof).

Bakgrunn

Wade, født i Kébémer i Senegal, er utdannet jurist og økonom fra blant annet Universitetet i Grenoble. I 1963 var han én av forsvarsadvokatene til Mamadou Dia, tidligere høyre hånd for Senegals første president Léopold Sédar Senghor. Førstnevnte ble anklaget for statskupp av Senghor i 1962.

I opposisjon

I 1974 stiftet Wade Senegals demokratiske parti (PDS), som han har ledet siden. Han stilte som hovedmotstander til Senghor og senere Abdou Diouf i alle presidentvalg fram til 1993 uten suksess. I forbindelse med to storkoallisjoner på midten av 1990-tallet deltok Wade i Dioufs regjeringer som statsråd. Anerkjent som svært intelligent og karismatisk ble Wade stadig mer populær fram mot slutten av 1990-tallet under slagordet 'sopi', som betyr 'forandring'. Samtidige sterke splittelser i sosialistpartiet gjorde at Wade endelig vant presidentvalget i 2000.

President

Abdoulaye Wades valgseier ble hyllet verden over som en seier for demokratiet i Afrika. Dette var første gang andre enn sosialistpartiet skulle regjere i Senegal siden uavhengigheten i 1960. Han satte i gang store infrastrukturprosjekter, inkludert byggingen av motorveier og sykehus. Wades presidentskap ble likevel fort en skuffelse. Han sentraliserte makten, trakasserte sine motstandere og ble kritisert for å favorisere ett muslimsk brorskap over de andre. Han vant likevel presidentvalget i 2007, men opposisjonen boikottet parlamentsvalget samme år. Hans sønn Karim Wade var en kontroversiell figur i regjeringen, og konflikter mellom han og president av nasjonalforsamlingen Macky Sall førte til slutt til sistnevntes brudd med PDS. Abdoulaye Wade tapte valget i 2012 til Macky Sall, og trakk seg tilbake til sin herskapsvilla i Versailles, Frankrike. Wade gjorde likevel comeback før parlamentsvalget i 2017, og ledet listen 'Coalition Gagnante/Wattu Senegaal'

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg