Abdoulaye Wade

Faktaboks

Abdoulaye Wade
Født
29. mai 1926, Kébémer
Abdoulaye Wade var president i Senegal fra 2000 til 2012.
Av /UN Photo.

Artikkelstart

Abdoulaye Wade er en senegalesisk politiker og jurist som var president i Senegal fra 2000 til 2012. Wade går under kallenavnet 'den gamle' ('Gourgi' på wolof).

Bakgrunn

Wade, født i Kébémer i Senegal, er utdannet jurist og økonom fra blant annet Universitetet i Grenoble. I 1963 var han én av forsvarsadvokatene til Mamadou Dia, tidligere høyre hånd for Senegals første president Léopold Sédar Senghor. Førstnevnte ble anklaget for statskupp av Senghor i 1962.

I opposisjon

I 1974 stiftet Wade Senegals demokratiske parti (PDS), som han har ledet siden. Han stilte som hovedmotstander til Senghor og senere Abdou Diouf i alle presidentvalg fram til 1993 uten suksess. I forbindelse med to storkoallisjoner på midten av 1990-tallet deltok Wade i Dioufs regjeringer som statsråd. Anerkjent som svært intelligent og karismatisk ble Wade stadig mer populær fram mot slutten av 1990-tallet under slagordet 'sopi', som betyr 'forandring'. Samtidige sterke splittelser i sosialistpartiet gjorde at Wade endelig vant presidentvalget i 2000.

President

Abdoulaye Wades valgseier ble hyllet verden over som en seier for demokratiet i Afrika. Dette var første gang andre enn sosialistpartiet skulle regjere i Senegal siden uavhengigheten i 1960. Han satte i gang store infrastrukturprosjekter, inkludert byggingen av motorveier og sykehus. Wades presidentskap ble likevel fort en skuffelse. Han sentraliserte makten, trakasserte sine motstandere og ble kritisert for å favorisere ett muslimsk brorskap over de andre. Han vant likevel presidentvalget i 2007, men opposisjonen boikottet parlamentsvalget samme år. Hans sønn Karim Wade var en kontroversiell figur i regjeringen, og konflikter mellom han og president av nasjonalforsamlingen Macky Sall førte til slutt til sistnevntes brudd med PDS. Abdoulaye Wade tapte valget i 2012 til Macky Sall, og trakk seg tilbake til sin herskapsvilla i Versailles, Frankrike. Wade gjorde likevel comeback før parlamentsvalget i 2017, og ledet listen 'Coalition Gagnante/Wattu Senegaal'

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg