Faktaboks

ASTM International

American Society for Testing and Materials

ASTM
Logoen til ASTM
Av .
Lisens: fair use

ASTM International er en ideell, internasjonal organisasjon som på frivillig basis utvikler og publiserer tekniske standarder innenfor et bredt spektrum av materialer, produkter, system og tjenester. Over 12 000 ASTM-standarder er i bruk over hele verden, og ASTM International regnes for å være en av de viktigste amerikanske aktørene innen internasjonal standardisering. I betydning kan organisasjonen sammenlignes med ANSI.

Organisasjonen ble grunnlagt i USA i 1898 og var før 2001 kjent under navnet American Society for Testing and Materials.

Bakgrunn

På slutten av 1800-tallet var den sterkt voksende jernbaneindustrien i USA rammet av mange alvorlige materialfeil. For å forebygge brudd i stålkonstruksjoner tok en gruppe forskere og ingeniører initiativ til å stifte organisasjonen ASTM i 1898. Gruppens første oppgave var å definere ulike stålkvaliteter som kunne oppfylle kravene som ble spesifisert i kundens konstruksjoner. Virksomhetsområdet ble etter hvert utvidet og i dag utvikles standarder for de fleste områder innen fagfeltet teknologi.

Organisasjon

ASTM har over 36 000 medlemmer fra mer enn 160 nasjoner. Organisasjonen har hovedkontor i West Conshohocken, Pennsylvania, USA og har ellers avdelinger i Belgia (Brussel), Canada, Kina og Washington D.C.

Medlemskapet er åpent for alle med interesse for ASTMs virksomhet og omfatter ingeniører, forskere, myndighetspersoner med videre. Utvikling av nye standarder skjer i komiteer, som opprettes ved behov etter initiativ fra medlemmene. Deltakelse i komiteene er basert på frivillighet uten at noen blir utnevnt eller invitert. Etterlevelse av standardene er frivillig eller overlatt til det enkelte lands myndigheter der det er hensiktsmessig. Flere land har innarbeidet noen standarder fra ASTM i sin lovgivning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg