Édouard Louis

Faktaboks

Édouard Louis

Opprinnelig navn: Eddy Bellegueule

Født
30. oktober 1992

Édouard Louis, fransk forfatter. Han var i 2013 redaktør for en antologi om den franske sosiologen Pierre Bourdieu (Pierre Bourdieu. L'insoumission en héritage), og debuterte som romanforfatter i 2014 med Farvel til Eddy Bellegueule (originaltittel: En finir avec Eddy Bellegueule. Norsk oversettelse i 2015). Debutromanen vakte stor begeistring blant anmeldere og publikum, ble kort tid etter utgivelsen tildelt prix Pierre Guénin mot homofobi og for like rettigheter, og er oversatt til en rekke språk.

I Farvel til Eddy Bellegueule gjør Louis rede for sin egen barndom i en landsby i Nord-Frankrike. Oppvekstmiljøet er preget av vold, fattigdom, alkoholisme, fastlåste kjønnsroller, homofobi og rasisme. Den feminine og følsomme hovedpersonen, Eddy Bellegueule, forsøker forgjeves å passe inn og bli «en hardhaus» (fransk: «un dur»), som de andre guttene og mennene i landsbyen, før han «flykter» til den større byen Amiens for å gå dramalinjen ved en videregående skole der.

Flere anmeldere har trukket frem Louis' språksikkerhet som hans største styrke. Skildringene av fattigdom og arbeidsledighet holdes i et nøkternt og akademisk språk, mens sitater er gjengitt i sosiolekt og med et ordtilfang som understreker hovedpersonenes lave sosiale status. Like mye som en selvbiografisk skildring av en homofil gutt som til sist bestemmer seg for å akseptere seg selv slik han er, i stedet for å fornekte seg selv, er Farvel til Eddy Bellegueule en inngående sosiologisk analyse av arbeiderklassemiljøet og fattigdommen i fortellerens hjemby.

I 2016 kom den selvbiografiske beretningen Voldens historie (originaltittel: Histoire de la violence, norsk oversettelse samme år), der Louis forteller om en egenopplevd voldtekt. Også denne utgivelsen fikk svært positiv kritikk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg