Åna-Sira kraftverk

Artikkelstart

Åna-Sira kraftverk er det nederste kraftverket i Sira-Kvina-utbyggingen. Det ligger ved utløpet av Sira, i Flekkefjord kommune, Agder.

Faktaboks

Etymologi
Åna er lokal dialekt for Åa, ‘elva’; Sira er ikke sikkert tolket, kan ha sammenheng med verbet sjå, ‘se’, eller norrønt síga, ‘sige’.

Åna-Sira kraftverk utnytter en fallhøyde på 46 meter mellom Lundevatn og fjorden. Samlet nedslagsfelt er cirka 2750 kvadratkilometer, inkludert overført felt fra Kvina. Fra inntaket i Lundevatn er det sprengt en 1500 meter lang tilløpstunnel med et tverrsnitt på 150 kvadratmeter ned til fordelingsbassenget. Herfra går det tre sjakter ned til kraftstasjonen.

De tre like store francisturbinene yter til sammen 150 MW og midlere årsproduksjon er 602 GWh. De to første aggregatene ble satt i drift i 1971, det siste i 1989.

Eier er Sira-Kvina kraftselskap, som står ansvarlig for den daglige driften og forvalter konsesjoner og forpliktelser når det gjelder manøvrering og regulering av vassdraget. Statkraft er deleier gjennom sitt eierskap i Skagerak Energi, Agder Energi og Sira-Kvina kraftselskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg